Kun mieli tekee kasvislasagnea, saa siitä helposti kevyemmän version. Rahkasta ja ricotta-juustosta tekeytyy sitruunan kuoren maustamana raikas kastike. Myskikurpitsalasagne sopii ruoaksi sellaisenaan, mutta voit myös valmistaa sen lisukkeeksi kalalle, kanalle tai lihalle.
Myskikurpitsalasagne rahka-ricottakastikeessa (6-8 hlölle)
- 1 pkt lasagnelevyjä
- 1 kpl myskikurpitsa
- tilkka oliiviöljyä voiteluun
- 2 prk maitorahkaa (á 250g)
- 2 prk ricotta-juustoa (á 250g)
- 1 prk kevyt ruokakermaa
- ½ kpl sitruunan kuori raastettuna
- 2 tl suolaa
Raikas rahkasta, ricotasta ja sitruunankuoresta valmistettu kastike maustaa kurpitsalasagnen
Leikkaa myskikurpitsan päät pois veitsellä. Kuori myskikurpitsa kuorimaveitsellä tai normaalilla veitsellä. Leikkaa myskikurpitsa poikki ennen laajentuvaa osaa. Tämä kärkiosa on täysin siemenetöntä. Leikkaa loppuosa halki ja poista kurpitsasta siemenet ja rihmasto. Leikkaa myskikurpitsa ohuiksi kiekoiksi mandoliinilla tai terävällä veitsellä.
Lisää kulhoon rahkat, ricotta, ruokakerma, raastettu sitruunan kuori ja suola. Sekoita hyvin.
Voitele lasagnevuoka oliiviöljyllä. Laita pohjalle kurpitsaviipaleita. Lado päälle kerros lasagnelevyjä. Lisää lasagnelevyjen päälle rahka-rivottakastiketta. Toista kerroksittain, kunnes päällimmäiseksi jää kerros kurpitsaviipaleita. Kaada levyjen päälle rahkakastikkeen loppu siten, että levyt peittyvät. Paista 185°C uunin keskitasolla noin tunti, kunnes kurpitsalasagne on varmasti kypsää. Nosta lasagne uunista ja anna vetäytyä kymmenisen minuuttia.
Viinilasillinen
Martin Codax Albariño, Espanja. Alkon nro 944084. Hinta 19,98€.
Kuiva, hapokas, mineraalinen, viheromenainen, sitruksinen, ryhdikäs.
Mud House Sauvignon Blanc, Uusi-Seelanti. Alkon nro 569227. Hinta 16,99€.
Kuiva, hapokas, greippinen, trooppisen hedelmäinen, herukkainen, hennon mineraalinen.
Bestheim Pinot Gris Premium Réserve, Ranska. Alkon nro 909317. Hinta 13,99€.
Kuiva, keskihapokas, aprikoosinen, keltaomenainen, sitruksinen, mausteinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja