Juhlat Leivonta Reseptit Yleinen

Pistaasitahna maustaa laskiaispullat

4.9/5 - (28 votes)

Laskiaispullan täyte on elämää suurempi kysymys. Perinteisesti kysymys on kuulunut, onko se mantelimassaa vai hilloa? Viime vuosina uusi suosikkitäyte, pistaasitahna, on löytänyt oman fanilaumansa. Tällä hetkellä pistaasipulla on oma suosikkini.

Laskiaispullat pistaasitahnalla (n. 6 pullaa)

  • 2½ dl maitoa
  • 25 g hiivaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • ½ tl suolaa
  • noin 7 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 50 g huoneenlämpöistä voita
  • 1 kpl kananmuna voiteluun
  • 1 dl raesokeria pullien päälle
  • 250 g kuorittuja pistaaseja
  • 4 dl tomusokeria
  • ½ dl hasselpähkinä- tai manteliöljyä
  • ½ dl vettä
  • ½ l kiehuvaa vettä pähkinöiden ”putsaamiseen”
  • 2 dl vispikermaa vaahdoksi vatkattuna

Pistaasitahna on kokeilemisen arvoinen laskiaispullan täyte

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää joukkoon sokeri, suola ja kardemumma ja sekoita. Lisää vehnäjauhoja pienissä erissä koko ajan taikinaa alustaen. Lisää huoneenlämpöinen voi vaivaamisen loppuvaiheessa, kun melkein kaikki jauhot on jo lisätty.

Kun taikina irtoaa sormista ja kulhon reunoista, on se valmista. Anna taikinan kohota isossa kulhossa vedottomassa ja lämpimässä paikassa tunnin verran. Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois.

Muotoile taikina tangoksi ja leikkaa tanko kuuteen palaan. Pyörittele palat pulliksi ja kohota liinan alla puoli tuntia. Voitele pullat kanamunalla ja sirottele pullien päälle raesokeria. Paista pullia uunin keskitasolla kiertoilmalla 200°C noin 15 minuuttia.

Laita kuoritut pistaasipähkinät kulhoon. Kaada pähkinöiden päälle kuumaa vettä ja anna niiden liota 10 minuuttia. Kaada vesi pois ja kaada pähkinät keittiöliinalle. Kuivaa ja irrota kuorikerros, kunnes pistaasit ovat kauniin vihreitä. Kun irrotat punertavan kuorikerroksen, saat tahnasta kauniin vihreää. Kaada pistaasipähkinät tehosekoittimeen. Mittaa pähkinöiden joukkoon tomusokeri ja aja hienoksi. Lisää joukkoon pähkinäöljy ja ½ dl vettä. Aja tahna tasaiseksi. Lisää tarvittaessa vettä.

Jäädytä pullat ja leikkaa niiden lakki pois. Koverra hieman pullien sisusta pois, niin saat enemmän täytettä pullien väliin. Täytä pullat pistaasitahnalla ja kermavaahdolla. Nauti!

Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja