Harva annos maistuu niin hyvältä kuin rakkaudella valmistettu paahtopaisti ja kotitekoinen perunasalaatti. Kun valmistat näiden annososien lisäksi vielä aromaattisen Madeira-kastikkeen, on makunautinto sinetöity. Kaiken lisäksi kaikki elementit voit valmistaa tarvittaessa jo edellisenä päivänä. Voiko vieraiden kanssa nautittavalta juhlaruoalta enempää toivoa?
Kokonaisena paistettu paahtopaisti, perunasalaatti ja Madeira-kastike (8-10 hlölle)
- 1,5 kg naudan paahtopaisti
- 2 rkl rouhittua mustapippuria
- 3 rkl Maldon suolaa
- voita ja oliiviöljyä paistamiseen
- 5 dl Madeira-viiniä (mahdollisimman kuivaa)
- 5 dl vasikanlihalientä (esim. Puljonki)
- 10 kpl kuorittuja manteleita
- 3 kpl herkkusieniä
- 5 kpl tuoreita persiljanoksia
- 1 kpl tuore rosmariininoksa
- 2 cm pala palsternakkaa
- 2 cm pala juuriselleriä
- 1 kpl valkosipuli
- 1 kpl banaanisalottisipuli
- rouhittua mustapippuria
- nokare voita
- Maldon-suolaa
- 800 g perunaa (vihreä tai keltainen pussi)
- 2 kpl omenaa (esim. Granny Smith)
- 2 dl suolakurkkuviipaleita
- 1/3 kpl fenkoli
- 1 rku tuoretta ruohosipulia
- 3 rkl kapriksia
- 2 prk kermaviiliä
- 2 dl majoneesia
- 3 kpl valkosipulinkynttä
- 1 rkl Dijon-sinappia
- 1 rkl vadelmaviinietikkaa
- 1 tl Maldon-suolaa
- 1 tl sokeria
- 1 tl mustapippuria
Ota paahtopaisti huoneenlämpöön kaksi tuntia ennen paistamista. Poista paistista kalvot ja kuivaa liha. Hiero paistin pintaan suola ja juuri rouhittu mustapippuri. Paista kuumalla pannulla lihaa voi ja oliiviöljyseoksessa noin 5 minuuttia. Laita filee uuniin noin 1-1,5 tunniksi (100°C) kunnes paistin sisälämpötila on 56°C. Nosta paahtopaisti uunista foliopaperin päälle. Kiedo liha tiukalle rullalle ja anna vetäytyä puolen tunnin ajan.
Leikkaa palsternakka, sipuli, selleri, sienet ja valkosipuli isohkoiksi paloiksi. Lisää palat ja mantelit kattilaan ja paahda niitä voissa kuumalla lämmöllä muutama minuutti. Ainekset saavat ruskistua melko tummaksi. Lisää Madeira-viini, lihaliemi, yrtit ja mustapippuri. Anna kiehua vähintään tunnin ajan. Siivilöi kastike ja jatka kastikkeen kokoon keittämistä. Kastikkeen tulee olla maultaan intensiivisen makuista.
Keitä perunat kuorineen sekä jäähdytä ja kuori ne. Leikkaa perunat noin 1/2 cm kokoisiksi kuutioiksi. Leikkaa myös kuoritut omenat, fenkoli ja suolakurkut pienen pieniksi kuutioiksi. Sekoita kasvikset ja valutetut kaprikset keskenään kulhossa. Sekoita kermaviili ja majoneesi. Mausta hienonnetulla ruohosipulilla (1/2 ruukkua, jätä toinen puoli annosten koristeluun), valkosipulilla, Dijon-sinapilla, viinietikalla, suolalla, sokerilla ja mustapippurilla. Tarkista kastikkeen maku ja kaada kastike salaatin päälle. Sekoita varovasti tasaiseksi ja anna maustua jääkaapissa noin tunti ennen tarjoilua.
Viinilasillinen
Sette Vigne, Italia. Alkon tilausvalikoima nro 923907. Hinta 11,69.
Täyteläinen, tanniininen, marjainen, mausteinen, tamminen.
Esporão Reserva, Portugali. Alkon nro 470667. Hinta 20,90€.
Täyteläinen, tanniininen, hapokas, metsämarjainen, mausteisen lämmin, hienostuneen tamminen.
Faustino V Reserva, Espanja. Alkon nro 006826. Hinta 17,99€.
Täyteläinen, tanniininen, karpaloinen, kypsän viikunainen, nahkainen, mausteisen lämmin.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja