Tarte Tatin syntyi vahingossa, kun Tatinin toinen sisaruksista poltti vahingossa voi-sokeriseoksen pohjaan. Legenda oli syntynyt! Aromipajan versiossa keikauspiirakkaan lisätään pistaasipähkinämurua ja se nautitaan pistaasijäätelön kera.
Omena-pistaasipähkinä tarte tatin (noin 8 hlölle)
- 6 kpl happamia omenoita
- 100 g voita
- 2 dl hienoa sokeria
- 3 dl rouhittua pistaasipähkinämurua
- 1 pkt (500g) pakastevoitaikinaa
- ½-1 l pistaasijäätelöä
Tarte tatin eli ranskalainen keikauskakku on klassikkojälkiruoka
Kuori omenat ja poista niistä siemenkodat. Leikkaa omenat neljään osaan. Laita uunin kestävälle paistinpannulle voi ja sokeri sekä sulata ne. Lisää paistinpannulle omenat ja paista alkuun keskikovalla lämmöllä ja vähitellen alentaen lämpöä. Tällöin muodostunut karamelli ei pääse palamaan. Kääntele omenoita paiston aikana, jotta ne karamellisoituvat kauttaaltaan. Paista omenoita noin 15-20 minuuttia, kunnes karamelli on väriltään tummaa ja omenat ovat pehmenneet. Nosta pannu pois liedeltä.
Kuori ja rouhi pistaasipähkinät. Levitä pistaasipähkinämuru pannulle omenoiden päälle.
Kauli sulaneesta voitaikinasta vähän paistinpannua suurempi pyöreä levy. Asettele voitaikana pannun päälle ja taivuttele sen reunat pannun sisään. Pistele pinta haarukalla. Paista piirakkaa uunissa (225°C) keskitasolla noin 20-25 minuuttia kunnes taikina on kullan ruskeaa. Anna piirakan vetäytyä 5 minuuttia ja irrota se pannusta reunoja pitkin. Nosta tarjoiluvati tortun päälle ja kumoa piirakka ylösalaisin vadille.
Tarjoile tarte tatin pistaasijäätelön kanssa.
Viinilasillinen
Michel Schneider Silvaner Eiswein, Saksa. Hinta noin 18€.
Makea, miellyttävän hapokas, hunajainen, hennon viikunainen ja taatelinen.
Gancia Asti Dolce, Italia. Alkon nro 008901. Hinta 12,99€.
Makea, keskihapokas, päärynäinen, sitrusmarmeladinen, persikkainen, kukkainen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja