Lehtikaalista saat taivaallisen hyvää maustamalla sen sitruunalla, oliiviöljyllä ja sormisuolalla. Hieromalla lehtiä käsin, lehtikaalin hieman puumainen rakenne pehmittyy silkkiseksi. Uunissa rapeaksi paahdettu ilmakuivattu kinkku ja paahdetut pinjansiemenet tuovat salaattiin makua ja rakennetta.
Raikas lehtikaalisalaatti ja rapeaa ilmakuivattua kinkkua (4-6 hlölle)
- 2 pussia (yht. 200g) lehtikaalia
- ½ kpl sitruuna
- 1 tl sormisuolaa
- ½ dl oliiviöljyä
- 100 g pinjansiemeniä
Rapea ilmakuivattu kinkku tuo salaattiin makua ja rakennetta
Huuhtele lehtikaalit hyvin ja kuivaa ne. Poista veitsellä lehtikaaleista kova keskiruoti. Revi lehtiosat pieniksi paloiksi kulhoon. Lisää kulhoon puolikkaan sitruunan mehu, oliiviiöljy ja sormisuola. Hiero lehtikaalipaloja kädellä 5 minuutin ajan. Tällöin ne pehmenevät.
Paahda ilmakuivatun kinkun siivuja uunissa (150°C) uunipellillä leivinpaperin päällä noin 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä ja murenna kinkku käsin pieniksi paloiksi.
Paahda pinjansiemenet kullan ruskeiksi kuivalla paistinpannulla. Varo, etteivät siemenet pala!
Kokoa lehtikaalisalaatti asettelemalla tarjoiluvadin pohjalle lehtikaalit. Lisää niiden päälle murustettu ilmakuivattu kinkku ja paahdetut pinjansiemenet.
Viinilasillinen
Carl Loewen Quant Riesling, Saksa. Alkon nro 503377. Hinta 16,98€.
Puolikuiva, hapokas, sitruksinen, aprikoosinen, ananaksinen, omenainen, mineraalinen.
Martin Codax Albariño, Espanja. Alkon nro 944084. Hinta 19,49€.
Kuiva, hapokas, mineraalinen, klementiininen, viheromenainen, sitruksinen, ryhdikäs.
Gentil Hugel, Ranska. Alkon nro 007483. Hinta 15,90€.
Kuiva, hapokas, miellyttävän yrttinen, sitruksinen, päärynäinen, mineraalinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja