Meillä alkaa blinikausi aina jo syksyllä. Paahdetusta myskikurpitsasta valmistuu herkulliset pikablinit ilman perinteistä ”yön yli odottelua”. Blinien päälle valmistetaan sinappinen suolakurkkukastike. Annos kruunataan herkullisella Kala-Lapin TuliSavulohella.
Myskikurpitsapikablinit, sinappi-suolakurkkukastike ja Tulisavulohi (6 hlölle)
- 2 dl kermaviiliä
- 200 g myskikurpitsaa
- 2 kpl kananmunia
- 1/2 dl voisulaa
- 2 dl tattarijauhoja
- 1 dl vehnäjauhoja
- ½ tl suolaa
- 1 tl sokeria
- ½ tl ruokasoodaa
- ½ tl leivinjauhetta
- Kirkastettua voita paistamiseen
- 200 g creme fraiche 15%
- 2 rkl karkeaa kokojyväsinappia
- 1 kpl suolakurkku
- 1 tl Gastromat maustesuolaa
- 300 g Kala-Lapin Tulisavu lohta
- 1 rkl kapriksia
- koristeluun kourallinen tuoretta tilliä
Pikablinien ideana on taikinan valmistumisen nopeus
Leikkaa myskikurpitsa halki pituussuunnassa. Laita halkaistut palat leivinpaperin päälle uunipellille ja paahda niitä uunissa (+225°C) noin 45 minuuttia. Kokeile haarukalla, että kurpitsa on pehmeää. Jos kurpitsat tummuvat liikaa, käännä paiston aikana kurpitsan kuoriosa ylöspäin. Anna kurpitsan jäähtyä hetken ja irrota ruokalusikalla niistä 200g kypsää maltoa.
Sekoita kaikki blinitaikinan aineet vispilällä taikinakulhossa. Anna taikinan levätä 5-10 minuuttia. Paista sen jälkeen taikinasta blinejä runsaassa määrässä kirkastettua voita. Parhaan lopputuloksen saat aikaan blinipannulla.
Sekoita kulhossa creme fraiche (ranskankerma), kokojyväsinappi, pieneksi kuutioitu suolakurkku ja maustesuola.
Kokoa kurpitsablini asettelemalla blinin päälle sinappi-suolakurkkukastiketta ja tulisavulohta. Koristele muutamalla tillinoksalla.
Viinilasillinen
Martin Codax Albariño, Espanja. Alkon nro 944084. Hinta 18,98€.
Kuiva, hapokas, mineraalinen, klementiininen, viheromenainen, sitruksinen, ryhdikäs.
Bestheim Pinot Gris Premium Reserve, Ranska. Alkon nro 909317, Hinta 14,49€.
Kuiva, keskihapokas, aprikoosinen, omenainen, hennon sitruksinen, mielyttävän mausteinen.
2u Duas Uvas, Portugali. Alkon nro 911727. Hinta 8,68€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkainen, kirsikkainen, vadelmainen, hennon mausteinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja