Vispipuuro (lappapuuro) on kuohkeaksi vatkattua marjapuuroa, joka valmistetaan usein puolukoista. Tänä vuonna pihlajanmarjat ovat erittäin herkullisia ja ne sopivat puuron joukkoon loistavasti. Erityisen kuohkean vispipuurosta saa jäähdyttämällä sen jääkaappiviileäksi ja vatkaamalla pitkään.
Kuohkea puolukka-pihlajanmarjavispipuuro (6-8 hlölle)
- 1 l vettä
- 1 dl pihlajanmarjoja
- 4 dl puolukoita
- 2 dl sokeria
- ½ tl suolaa
- 1½ dl mannasuurimoita
Kuohkean vispipuuron salaisuus on pitkä vatkausaika
Survo puolukat ja pihlajanmarjat kattilassa survimella. Voit myös soseuttaa ne sauvasekoittimella. Lisää kattilaan vesi ja keitä marjaseosta 15 minuuttia. Voit siivilöidä liemen, jos haluat puurosta silkkisen hienoa. Lisää kattilaan sokeri ja suola. Lisää mannasuurimot kiehuvaan marjamehuun koko ajan vispilällä sekoittaen. Keitä puuroa miedolla lämmöllä 15 minuuttia välillä sekoittaen etenkin pohjasta. Älä hätäänny, vaikka puuro näyttää enemmänkin löysältä. Se kiinteytyy jäähdytettäessä.
Jäähdytä puuro hyvin jääkaappilämpötilaan. Vatkaa vispipuuro kuohkeaksi monitoimikoneella tai sähkövatkaimella. Sopiva vatkausaika on 10-15 minuuttia. Puuron määrä kaksinkertaistuu tilavuudeltaan.
Viinilasillinen
Gancia Asti Dolce, Italia. Alkon nro 008901. Hinta 12,99€.
Makea, keskihapokas, päärynäinen, sitrusmarmeladinen, persikkainen, kukkainen.
Torres Floralis Moscatel Oro, Espanja. Alkon nro 336016. Hinta 12,98€.
Meripihkanruskea, makea, rusinainen, appelsiininkuorinen, hunajainen, kukkainen.
Michel Schneider Silvaner Eiswein, Saksa. Hinta noin 18€.
Makea, miellyttävän hapokas, hunajainen, hennon viikunainen ja taatelinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja