Espanjalaistyylinen varhaiskaalimunakas

10.6.2021

Varhaiskaalista valmistuu näyttävä ja herkullinen munakas. Se keitetään samojen periaatteiden mukaisesti kuin perinteinen espanjalainen perunamunakas, mutta ilman perunaa tietysti. Varhaiskaalimunakas sopii nautittavaksi sellaisenaan tai ruoka-annoksen lisukkeena vaikkapa paistetun kalan kera. Kannattaa maistaa munakasta myös kylmänä esimerkiksi ruisleivän päällä. Sitten vaan kokeilemaan!

Varhaiskaalimunakas (4-6 hlölle)

  • 1 kg varhaiskaalia
  • 1 nippu kevätsipulia
  • 8 kpl kananmunaa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 2 tl rouhittua mustapippuria
  • 1,5 tl suolaa

Varhaiskaalimunakkaan raaka-aineet ovat yksinkertaiset, varhaiskaalia, kevätsipulia, kananmunia ja hieman mausteita. Halkaise varhaiskaali ja poista kova kanta. Suikaloi kaali ohuiksi suikaleiksi. Hienonna kevätsipuli. Lisää korkeareunaiseen paistinpannuun oliiviöljy ja kuumenna kaali-sipuliseosta korkealla lämmöllä noin 5 minuuttia koko ajan seosta käännellen. Alenna lieden lämpötila noin puolelle teholle.

Riko kananmunat kulhoon. Lisää kulhoon suola ja pippuri ja sekoita haarukalla munien rakenne rikki. Kaada kananmunaseos pannulle kaalin joukkoon ja sekoita hyvin. Pidä lämpötila tasaisena ja tarpeeksi matalana, niin ettei munakas pala. Anna kypsyä ja ruskistua pannulla 15-20 minuutin ajan. Käännä munakas pannulla ison lautasen avulla, ja anna kokonaisuuden kypsyä vielä viisi minuuttia kullankeltaiseksi paistokseksi.

Viinilasillinen

Martin Codax Albariño, Espanja. Alkon nro 944084. Hinta 15,98€.
Kuiva, hapokas, mineraalinen, viheromenainen, sitruksinen, ryhdikäs.

Steininger Grüner Veltliner Kamptal, Itavalta. Alkon nro 526567. Hinta 12,79€.
Kuiva, hapokas, sitruksinen, persikkainen, päärynäinen, kukkainen, hennon mausteinen.

Teksti ja valokuvat: Aromipaja / Mikko Niemi

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli: