Juhlat Kasvisruoka Reseptit Yleinen

Pähkinäinen suppilovahverokastike

4.9/5 - (43 votes)

Tumman täyteläisen suppilovahverokastikkeen salaisuus on pitkä keittoaika ja pähköinöiden tuomat aromit. Tänä syksynä on suppilovahveroita poikkeuksellisen paljon. Kastikkeen voi tehdä tuoreista tai kuivatetuista sienistä.

Pekaanipähkinä-suppilovahverokastike ja raviolit (4-6 hlölle)

  • 250 g tuoreita suppilovahveroita tai iso kourallinen kuivattuja (20-25g)
  • 5 dl vettä
  • ½ kpl sipuli
  • 1 kpl valkosipulinkynsi
  • 3 dl pekaanipähkinöitä
  • 2 dl portviiniä
  • 3 tl sherryviinietikka
  • 2 rkl tomaattipyree
  • 3 rkl riistafondia (tai kasvisfondia)
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1/2 dl tuoretta timjamia
  • 1 tl ruohittua mustapippuria
  • suolaa
  • 25 g voita
  • (tummaa maizenaa suurustukseen)
  • 500 g tuoreita ravioleja (esim. Pirkka Parhaat)
  • 4 rkl merisuolaa (keittoveteen)
  • 1 dl parmesaaniraastetta
  • 1 dl tuoreen basilikan lehtiä koristeluun
  • ½ dl pistaasipähkinärouhetta

Anna sienikastikkeen kiehua hiljalleen vähintään tunnin ajan

Puhdista sienet hyvin. Jos käytät tuoreita sieniä, haihduta niistä neste paistamalla niitä 5-10 minuuttia kuivalla pannulla. Lisää tuoreet tai kuivatut sienet tehosekoittimeen veden, kuutioidun sipulin puolikkaan ja valkosipulin kanssa. Aja sieniliemi täysin sileäksi. Voit käyttää sieniliemen tekemiseen myös sauvasekoitinta. Kaada sieniliemi kattilaan. Lisää kattilaan 2 dl pekaanipähkinöitä (jätä osa annosten koristeluun), portviini, sherryviinietikka, tomaattipyree, riistafondi, soijakastike, silputtu timjami ja mustapippuri. Anna kiehua tunnin ajan välillä hämmentäen. Lisää kastikkeeseen voi ja sekoita tasaiseksi. Voi tekee kastikkeesta kiiltävän ja hieman suurustaa sitä. Voit halutessasi lisätä kastikkeeseen tummaa Maizenasuurustetta, jos haluat siitä paksumpaa. Maista kadtiketta ja lisää siihen halutessasi suolaa. Kastikkeen tulee olla maultaan intensiivisen makuista.

Keitä raviolit pakkauksen ohjeen mukaan runsaalla suolalla maustetussa vedessä (n. 2 min). Valuta raviolit huolella lävikössä.

Tarjoile parmesaaniraasteen, pekaanipähkinöiden, pistaasimurun ja basilikan kera!

Viinilasillinen

Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir, Chile. Alkon nro 405567. Ginta 19,99€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkainen, vadelmainen, karpaloinen, kevätkukkainen.

Llai Llai Pinot Noir, Chile. Alkon nro 438117. Hinta 12,98€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, vadelmainen, kirsikkainen, herukkainen, kevyen mausteinen.

Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja