Syksy ja talvi ovat parasta kurpitsakautta. Upean makuinen rukiinen cheddar-lohi-kurpitsapiirakka sopii mainiosti lounaaksi, iltapalaksi tai illanistujaisiin. Jukolan Juuston Suomen parhaan cheddarin palkinnonkin saanut mustapippuricheddar antaa kurpitsapiirakalle suuta hivelevän täyteläisyyden.
Rukiinen cheddar-savulohi-kurpitsapiirakka (6-8 hlölle)
Taikina:
- ½ dl kylmää vettä
- 3 dl ruisjauhoja
- 1 dl erikoisvehnäjauhoja
- ½ tl suolaa
- 125 g voita
- 50 g raastettua Jukolan Aito Cheddar mustapippuria
Piirakan täyte:
- 700 g myskikurpitsa
- 1 kpl iso sipuli
- 200 g kylmäsavulohi
- 120 g Jukolan Aito Cheddar mustapippuri
- 2 dl kuohukerma
- 1 kpl kananmuna
- 1 tl rouhittua mustapippuri
- 1-2 tl suolaa
- nokare voita paistamiseen
Rukiisen kurpitsapiirakan maustaa mustapippuricheddar
Mittaa jauhot, cheddarraaste (50g) ja suola kulhoon. Lisää jääkaappikylmä voi pieninä kuutioituna joukkoon ja sekoita ainekset murumaiseksi. Lisää seokseen kylmä vesi ja vaivaa tasaiseksi massaksi. Painele taikina voidellun ison piirakkavuoan pohjalle ja reunoille ohueksi kerrokseksi.
Kuori sipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Kuori kurpitsa, halkaise se ja poista keskiosan siemenet. Leikkaa kurpitsa pieniksi kuutioiksi. Sulata nokare voita paistinpannussa ja lisää pannulle sipuli- ja kurpitsakuutiot. Kuullota kuutioita pannulla 10-15 minuuttia. Mausta tuoreella mustapippurirouheella sekä suolalla. Ota pannu liedeltä ja lisää joukkoon raastettu mustapippuricheddarjuusto (120g) sekä suikaloidut kylmäsavulohiviipaleet. Levitä kurpitsa-sipuli-lohi-cheddarseos piirakkataikinan päälle tasaisesti. Sekoita kananmuna kuohukerman sekaan ja kaada seos piirakkavuokaan.
Paista kurpitsapiirakkaa uunin alatasolla 190°C noin 25-35 minuuttia, kunnes piirakka saa upean värin. Anna vetäytyä ainakin 10 minuttia ennen nauttimista.
Viinilasillinen
Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling, Chile. Alkon nro 578227. Hinta 14,98€.
Kuiva, hapokas, limettinen, omenainen, päärynäinen, mineraalinen, petrolinen.
Mayu Rose, Chile. Alkon nro 928197. Hinta 12,90€.
Kuiva, hapokas, mansikkainen, punaherukkainen, sitruksinen, hennon mausteinen.
Mud House Sauvignon Blanc, Uusi-Seelanti. Alkon nro 569227. Hinta 15,98€.
Kuiva, hapokas, greippinen, trooppisen hedelmäinen, herukkainen, hennon mineraalinen.
Tekstit ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja