Porkkanakeitto ja kantarelligrissinit

10.9.2014

Porkkanakeitto ja kantarelligrissinit
34 arviota - 4.8

Valmista uuden sadon porkkanoista herkullinen keitto ja kantarelleista vastustamattomia leipätankoja, grissineja. Näitä maistellessa voimme muistella kesän kohokohtia.

Porkkanakeitto_sienigrissinit_5

Porkkanakeitto ja sienigrissinit (6 annosta)

  • 12 kpl uusia porkkanoita (1kg)
  • 2 kpl pieniä sipuleita
  • 2 kpl valkosipulin kynsiä
  • 3 cm palsternakkaa (50g)
  • 5 dl vettä
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä
  • 2 rkl hunajaa
  • 1 rkl hyvälaatuista suolaa
  • 1 tl rouhittua valkopippuria
  • 2 dl kylmää maitoa
  • 100 g voita
  • 4 dl kantarelleja
  • 1 tl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1½ dl vettä
  • 20 g hiivaa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 3 rkl voita
  • 3 rkl oliiviöljyä

Puhdista ja hienonna kantarellit. Paista kantarelleja kuivalla pannulla kymmenisen minuuttia kunnes neste on haihtunut. Liuota hiiva kulhossa kädenlämpöiseen veteen. Lisää kulhoon sokeri, suola ja oliiviöljy. Lisää jauhot vähitellen kulhoon ja lisää lopuksi jäähdytetyt sienet. Alusta taikina kimmoisaksi ja anna sen kohota 10 minuuttia liinan alla. Kauli taikinasta noin 1 sentin paksuinen levy ja leikkaa siitä pitkiä tankoja. Nostele tangot pellille ja kohota ja kohota niitä vielä 10 minuuttia liinan alla. Sulata voi (3 rkl) ja lisää siihen oliiviöljy (3rkl). Voitele grissinit voi-öljyseoksella ja paistaa niitä 200˚C uunissa noin 15 minuuttia.

Kuori porkkanat, sipulit, valkosipulit ja palsternakka sekä paloittele ne karkeiksi paloiksi. Kuumenna puolet voimäärästä (50g) isossa kattilassa ja freesaa siinä juureksia kymmenisen minuuttia. Kaada kattilaan viini ja vesi. Ainesten yläpinnan tulisi olla nesteen peitossa, joten lisää tarvittaessa hieman vettä. Lisää kattilaan myös suola, hunaja ja valkopippuri. Keitä aineksia kannen alla noin 20 minuuttia kunnes ne ovat täysin kypsiä. Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella samettisen hienoksi. Paseeraa keitto hienon siivilän läpi. Kaada sosekeitto takaisin kattilaan ja anna kiehahtaa. Sekoita juuri ennen tarjoilua voi ja kylmä maito sauvasekoittimella keittoon.

Porkkanakeitto_sienigrissinit_4

Viinilasillinen

Calitopia Riesling Muscat, USA. Alkon nro 596297. Hinta 9,22€.
Kuiva, hapokas, sitruksisen hedelmäinen, päärynäinen, kukkainen.

Trimbach Riesling Réserve, Ranska. Alkon nro 588587. Hinta 19,98€.
Kuiva, hapokas, sitruksinen, viheromenainen, mineraalinen, tyylikäs.

Carl Loewen Quant Riesling, Saksa. Alkon nro 503377. Hinta 13,30€.
Puolikuiva, hapokas, sitruksinen, mineraalinen, hennon yrttinen.

Teksti ja kuvat: Mikko Niemi / Aromipaja

Porkkanakeitto_sienigrissinit_2

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: