Kesäkurpitsasta valmistuu näyttävä ja herkullinen munakas. Se keitetään samojen periaatteiden mukaisesti kuin perinteinen espanjalainen perunamunakas, mutta ilman perunaa. Kesäkurpitsamunakas sopii nautittavaksi sellaisenaan tai ruoka-annoksen lisukkeena vaikkapa paistetun kalan kera. Suosittelen kokailemaan!
Espanjalaistyylinen kesäkurpitsamunakas (4-6 hlölle)
- 1 kpl iso kiinteä kesäkurpitsa
- 1 kpl iso sipuli
- 3 kpl valkosipulinkynsiä
- 8 kpl kananmunaa
- 1 dl oliiviöljyä
- 2 tl rouhittua mustapippuria
- 2 tl suolaa
Espanjalaistyylinen kesäkurpitsamunakas on loistava lounas
Kesäkurpitsamunakkaan raaka-aineet ovat varsin yksinkertaiset; kesäkurpitsaa, sipulia, valkosipulia, kananmunia ja hieman mausteita. Pese kesäkurpitsa hyvin. Sitä ei tarvitse kuoria. Leikkaa kesäkurpitsasta ohuita viipaleita veitsellä tai juustohöylällä. Kuori ja hienonna sipuli. Lisää korkeareunaiseen paistinpannuun oliiviöljy ja kuumenna kesäkurpitsa-sipuliseosta korkealla lämmöllä noin 5 minuuttia koko ajan seosta käännellen. Alenna lieden lämpötila noin puolelle teholle.
Riko kananmunat kulhoon. Lisää kulhoon suola ja pippuri ja sekoita haarukalla munien rakenne rikki. Kaada kananmunaseos pannulle kesäkurpitsan joukkoon ja sekoita hyvin. Pidä lämpötila tasaisena ja tarpeeksi matalana, niin ettei munakas pala. Anna kypsyä ja ruskistua pannulla 15-20 minuutin ajan. Käännä munakas pannulla ison lautasen avulla, ja anna kokonaisuuden kypsyä vielä viisi minuuttia kullankeltaiseksi paistokseksi.
Viinilasillinen
Martin Codax Albariño, Espanja. Alkon nro 944084. Hinta 18,98€.
Kuiva, hapokas, mineraalinen, klementiininen, viheromenainen, sitruksinen, ryhdikäs.
Steininger Grüner Veltliner Kamptal, Itavalta. Alkon nro 526567. Hinta 13,49€.
Kuiva, hapokas, sitruksinen, persikkainen, päärynäinen, kukkainen, hennon mausteinen.
Teksti ja valokuvat: Aromipaja / Mikko Niemi