Retrohenkiseksi alkuruoaksi sopii loistavasti katkaravuista, avokadosta, omenasta ja amerikansalaatista valmistettu avokado-katkarapucocktail. Rhode Island -kastike kruunaa tämän alkuruoan.
Avokado-katkarapucocktail (4-6 hlölle)
- 400 g kuorittuja katkarapuja
- 2 kpl avokadoja (syöntikypsä)
- 1 kpl vihreä omena
- 1 kerä amerikansalaattia
- ½ kpl sitruuna
- 1 kpl kananmunan keltuaista
- 3 dl rypsiöljyä
- ½ kpl lime
- 1 tl suolaa
- ½ tl valkopippuria
- 1 tl piparjuuritahnaa
- 1 dl chilikastiketta
- 1 dl kuohukermaa
- 1 rkl konjakkia
Katkarapucocktail on todellinen retroherkku
Valmista ensin majoneesi, sillä sen on hyvä maustua jääkaapissa tunnin verran. Majoneesia valmistettaessa on tärkeää, että kaikki aineet ovat huoneenlämpöisiä. Erottele kananmunan keltuainen ja laita se tehosekoittimeen. Lisää sekoittimeen ½ limen mehu, ½ tl valkopippuria, 1 tl suolaa ja piparjuuritahna. Sekoita ainekset nopeasti. Lisää tehosekoittimeen sen käydessä öljy ohuena nauhana. Majoneesin tulee olla koostumukseltaan paksuhkoa. Vaahdota kuohukerma ja lisää se chilikastikkeen ja konjakin kanssa majoneesin joukkoon.
Kuori ja leikkaa avokadot ja omena suikaleiksi. Valele suikaleita sitruunamehulla, jotta avokado- ja omenasuikaleet eivät tummu. Suikaloi myös amerikansalaatti. Asettele avokado-, omena- ja amerikansalaattisuikaleet kerroksittain katkaravun pyrstöjen kanssa mieluiten lasiseen annosmaljaan. Muista lisätä Rhone Island -kastiketta kerroksien väliin. Koristele haluamallasi tavalla.
Kuohuva viinilasillinen
Tämä klassinen alkuruoka tai illanistujaisherkku maistuu hapokkaiden ja hedelmäisten kuohujuomien kera.
Pongrácz, Etelä-Afrikka, Western Cape. Alkon nro 555687. Hinta 16,68€.
Erittäin kuiva, tasapainoisen hapokas, sitruksinen, miellyttävän persikkainen, mineraalinen, paahteinen.
Pongrácz Méthode Cap Classique Rosé Brut, Etelä-Afrikka, Western Cape. Alkon nro 520977. Hinta 17,69€.
Erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, p
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja