Satokautemme kasvimailla ja metsissä on parhaimmillaan. Sienet, vihannekset ja marjat odottavat poimijaansa. Onnistuneen retken jälkeen kannattaa pysähtyä ihastelemaan saalistaan. Etuoikeuttamme kannattaa juhlistaa herkullisella juhla-aterialla! Tämän annoksen raaka-aineet löytyvät parhaassa tapauksessa retken varrelta.
Satokauden limekuha (4 henkilölle)
- 4 kpl kuhafileetä
- 2 kpl kananmunaa
- 2 dl korppujauhoja
- 2 limeä
- hyvälaatuista suolaa
- öljyä paistamiseen
- 1 nippu porkkanoita
- puoli kourallista tuoretta rakuunaa
- hyvälaatuista suolaa
- 30g voita (normaalisuolainen)
- 3 dl kalalientä
- 3 dl Riesling-valkoviiniä
- 2 dl kuohukermaa
- valkopippuria
- sokeria
- suolaa
- 1 l kantarelleja
- kourallinen rakuunan lehtiä
- suolaa
Limepaneroitu kuha maistuu herkulliselta
Pese limet huolellisesti ja raasta niiden kuori hienoksi raasteeksi. Kuorta kannattaa raastaa aina hedelmälihaan asti, jotta luonnollinen hedelmä öljy irtoaa ja antaa enemmän makua. Sekoita se korppujauhoihin. Mausta suolalla. Riko kananmunat ja sekoita. Kääntele kuhafileet kananmunassa ja sen jälkeen korppujauhoseoksessa. Fileet voivat maustua hetken, jolloin ehdit tehdä muut annoksen osat. Paista juuri ennen tarjoilua öljyssä muutama minuutti.
Yhdistä kalaliemi ja valkoviini ja laita ne kiehumaan kattilaan. Keitä, kunnes seoksesta on jäljellä noin puolet. Mausta ripauksella valkopippuria, sokeria ja suolaa. Juuri ennen tarjoilua kastikkeeseen yhdistetään kevyesti vaahdotettu kerma.
Kuori porkkanat, paloittele muutamaan osaan ja laita kiehumaan suolalla ja rakuunalla maustettuun veteen. Keitä n. 20 min kunnes porkkanat ovat täysin kypsiä. Nostele porkkanat tehosekoittimeen ja soseuta ne samettimaiseksi pureeksi. Lisää lopuksi seokseen voi ja tarkasta suola.
Paista kantarelleja pannulla muutama minuutti. Lisää lopuksi tuoreet rakuunan lehdet.
Kokeile viiniksi Pinot Noir – rypäleestä valmistettua punaviiniä. Porkkanapureen pehmeys, sienen intensiiviseen aromi sekä hapokkaan hedelmäinen kalakastike saavat kukkaisen hedelmäisestä viinistä oivan parin.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja