Kokonainen häränfilee maistuu suppilovahverokohokkaan kanssa

5.12.2012

Kokonainen häränfilee maistuu suppilovahverokohokkaan kanssa
15 arviota - 4.7

”Sieltä mistä tulen, ei ollut aikaa vetää kättä lippaan” oli isoisäni vastaus vänrikille, joka tivasi Lahden juna-asemalla syytä epäsotilaalliseen käytökseen. Muistot ovat minulle tärkeä osa itsenäisyyspäivää. Haluan aina kunnioittaa suurta päiväämme hyvällä ja vaivalla valmistetulla juhla-aterialla.

Kokonaisena paistettua häränfileetä ja suppilovahverokohokas (6 hlölle)

Suppilovahverokohokas

  • 3 dl suppilovahveroita
  • 1 kpl salottisipuli
  • 1 kpl valkosipulinkynsi
  • ½ rku tuoretta basilikaa
  • 2½ dl täysmaitoa
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 5 kpl kananmunia
  • 2½ dl parmesaaniraastetta
  • 50 g voita
  • 2 rkl marsalaviiniä
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä

Silppua sipuli, valkosipuli ja suppilovahverot hyvin pieneksi. Paista sieniä kuivalla pannulla, jotta niistä haihtuu pois ylimääräinen vesi. Lisää pannulle nokare voita, sipulisilput ja hienonnettu basilika sekä ruskista ne kevyesti. Mausta suolalla ja pippurilla.

Sulata kattilassa 20 g voita varoen ettei se ruskistu. Lisää kattilaan vehnäjauhot koko ajan sekoittaen. Kaada kattilaan maito ohuena nauhana koko ajan sekoittaen ja anna seoksen kypsyä pari minuuttia. Nosta seos pois levyltä ja lisää joukkoon sieniseos ja raastetusta parmesaanista 2 dl. Lisää kattilaan kananmunan keltuaiset yksitellen koko ajan seosta sekoittaen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele se taikinan joukkoon varovasti.

Voitele voilla ja leivitä lopulla parmesaaniraasteella neljä noin 2 dl vetoista annosvuokaa. Lusikoi taikina vuokiin (jätä 1 cm vuoasta täyttämättä) ja paista uunin (175-185˚C) keskitasolla noin 18-20 minuuttia uunin luukkua avaamatta. Tarjoile heti.

Kokonaisena paistettu häränfilee ja Marsalakastike

  • 800 g häränfilee
  • 2 rkl rouhittua mustapippuria
  • 2 rkl Maldon suolaa
  • voita ja öljyä paistamiseen
  • 2 dl Marsala-viiniä
  • 3 dl punaviiniä
  • 5 dl vasikanlihalientä (esim. Puljonki)
  • 10 kpl kuorittuja manteleita
  • 3 kpl herkkusieniä
  • 5 kpl tuoreita persiljanoksia
  • 5 kpl tuoreita timjaminoksia
  • 2 cm pala palsternakkaa
  • 2 cm pala juuriselleriä
  • 1 kpl valkosipuli
  • 1 kpl banaanisalottisipuli
  • rouhittua mustapippuria
  • nokare voita
  • Maldon-suolaa

Ota liha huoneenlämpöön kaksi tuntia ennen paistamista. Poista fileestä kalvot ja kuivaa liha. Paista kuumalla pannulla lihaa voi ja öljyseoksessa noin 5 minuuttia. Laita filee uuniin 18 minuutiksi (170°C). Laita suola ja mustapippuri folion päälle. Nosta filee uunista foliopaperin päälle ja kääntele lihaa, jotta suola ja pippuri jakaantuvat tasaisesti koko fileeseen. Kiedo liha tiukalle rullalle ja anna vetäytyä tunnin ajan.

Leikkaa palsternakka, sipuli, selleri, sienet ja valkosipuli isohkoiksi paloiksi. Lisää palat ja mantelit kattilaan ja paahda niitä voissa kuumalla lämmöllä muutama minuutti. Ainekset saavat ruskistua melko tummaksi. Lisää viinit, lihaliemi, yrtit ja mustapippuri. Anna kiehua vähintään tunnin ajan. Siivilöi kastike ja jatka kastikkeen kokoon keittämistä. Kastikkeen tulee olla maultaan intensiivisen makuista.

Viinilasillinen

Espanjalainen viinintuottaja Miguel A. Torres vastaanotti tänä vuonna Suomen valtion myöntämän Suomen Leijonan Ritarikunnan komentajan kunniamerkin. Torres aloitti viiniensä maahantuonnin Suomeen vuonna 1972 tunnetuimmalla viinimerkillään, punaviini Sangre de Torolla, joka vuonna 2012 juhlistaa 40-vuotista taivaltaan suomalaisten suosikkipunaviininä.

Torres Mas La Plana, Espanja. Alkon nro 449237. Hinta 44,90 €.
Erittäin täyteläinen, erittäin tanniininen, mausteinen, luumuinen, nahkaisen lämmin, hienostunut.

Torres Celeste Crianza, Espanja. Alkon tilausvalikoima nro 944457. Hinta 17,99 €.
Erittäin täyteläinen, keskitanniininen, mausteisen tamminen, hienostuneen marjainen.

Torres Gran Sangre de Toro, Espanja. Alkon nro 463397. Hinta 12,90 €.
Täyteläinen, tanniininen, tumman marjainen, mausteisen tamminen.

 

Lue myös:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: