Moderni joulumenu osa 1(3)

8.11.2012

Moderni joulumenu osa 1(3)
10 arviota - 4.6

Tänä vuonna joulun pyhät ajoittuvat kivasti keskelle viikkoa. Ylimääräiset vapaapäivät suovat meille mahdollisuuden kokeilla perinteisten joulun herkkujen lisäksi erilaisia joulumenuja.

Sain mahdollisuuden vierailla kokkikoulu Espassa ja kokkailla mielenkiintoisen modernin joulumenun yhdessä Alex Nurmen ja Matti Lempisen kanssa. Kokkikoulu Espa on tilausravintola, joka soveltuu hyvin tilaisuuksiin, joissa vieraiden kanssa valmistetaan yhdessä herkullisia menukokonaisuuksia. On uskomattoman palkitsevaa kokkailla suussa sulavia herkkuja yhdessä työtovereiden, tärkeiden asiakkaiden tai ihanien ystävien seurassa.

Tässä linkit modernin joulumenun julkaistuihin osiin:
Alkuruoka:  Jääkellarin lohta ja lasimestarin kasviksia
Pääruoka: Hanhenrintaa, punakaalia, gnoccheja sekä kermaista punaviinikastiketta
Jälkiruoka: Rommi-omena lehikäinen ja kotitekoista vaniljajäätelöä
Modernin joulumenun alkuruoka:
Jääkellarin lohta ja lasimestarin kasviksia (8-10 hlölle)

Jääkellarin lohi

  • 2 dl Väkiviinaetikkaa
  • 4 dl Sokeria
  • 6 dl Vettä
  • 500 g Lohta
  • Hyvälaatuista suolaa

Ripottele lohifileen päälle suolakerros ja anna maustua 20 minuuttia. Valmista liemi astiassa. Leikkaa lohifilee pituussuunnassa halki. Leikkaa pitkästä fileenpuolikkaasta tulitikkuaskin kokoisia paloja. Aseta palat astiaan ja kaada jäähtynyt liemi kalaviipaleiden päälle. Laita vuoka jääkaappiin ja anna mausta vähintään pari tuntia. Mielellään lohi saa maustua muutaman vuorokauden, jolloin suola imeytyy tasaisesti lohipaloihin.

Lasimestarin kasvikset

  • 1 kpl Porkkana
  • 6 kpl Retiisejä
  • 1 kpl Fenkoli
  • 1 kpl Punasipuli
  • 1 dl Valkoviinietikkaa
  • 1 dl Sokeria
  • ½ dl Vettä
  • ½ dl Hienonnettua tilliä
  • Hyvälaatuista suolaa

Suikaloi fenkolit, porkkana ja retiisit mandoliinilla. Jos et omista kyseistä laitetta, voit suikaloita vihannekset veitsellä erittäin ohuiksi. Leikkaa punasipuli ohuiksi siivuiksi. Kiehauta kattilassa etikka, vesi ja sokeri. Kaada kuuma liemi suikaloitujen kasvisten päälle ja anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä tunnin verran. Siivilöi liemi ja lisää hienonnettu tilli. Mausta suolalla.

Viinilasillinen

Alkuruoka-annoksen kanssa viiniksi valitaan hedelmäisen hapokas valkoviini. Annoksessa oleva happoisuus pyöristää hienosti viinin omia happoja ja saa viinin hedelmäiset aromit esille. Annosta kannattaa kokeilla myös tammittamattoman hedelmäisen chardonnayn kanssa.

Brancott Estate Marlborough Sauvignon Blanc, Uusi-Seelanti. Alkon tilausvalikoima nro 954687. Hinta 11,28€.
Kuiva, raikkaan hapokas, miellyttävän hedelmäinen, aromikas.

Viinin menestys alkoi vuonna 1990, jolloin se voitti Marquis De Goulaine Trophy -palkinnon parhaana Sauvignon Blanc -viininä maailmassa. Sen rypäleet tulevat Marlboroughin parhailta tiloilta. Viinin luonne on haluttu pitää tyypillisenä alueen Sauvignon Blanc -viininä.

Brancott Estate Gisborne Unoaked Chardonnay, Uusi-Seelanti. Alkon nro 570967. Hinta 11,28€.
Kuiva, hapokas, raikkaan hedelmäinen, yrttinen, tasapainoinen.

Teksti ja kuvat: Aromipaja / Mikko Niemi
Reseptit: Kokkikoulu Espa

Lue myös:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: