Kalaleipä ja minttumajoneesi

8.5.2013

Kalaleipä ja minttumajoneesi
13 arviota - 4.5

Iltaa varten suosittelen valmistamaan herkulliset tonnikala-jokiravunpyrstöleivät, jotka saavat makua hienoaromisesta minttumajoneesista. Annos sopii toki myös alkuruoaksi tai illanistujaisiin. Toivottelen Suomelle onnea jääkiekkopeleissä!

Kalaleipa_3

Herkullinen tonnikala-jokirapuleipä ja minttumajoneesi (6 henkilölle)

  • 200 g tonnikalafilee
  • 100 g jokiravunpyrstöjä
  • 6 kpl saaristolaisleivän siivuja
  • ½ dl pinjansiemeniä
  • 4 kpl retiisejä
  • 2 rkl vadelmaviinietikkaa
  • 2 kpl kananmuna
  • 3 dl rypsiöljyä
  • ½ rku tuoretta minttua
  • ½ kpl lime
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • ½ tl valkopippuria

Ripottele tonnikalafileepalan päälle suolaa ja anna sen maustua puolisen tuntia. Paista tonnikalapalaa paistinpannulla minuutin ajan molemmilta puolin. Laita kalapala folioon ja anna lämmön tasaantua 5 minuutin ajan. Leikkaa tonnikalasta ohuita siivuja.

Leikkaa retiisistä ohuen ohuita viipaleita. Laitan viipaleet muutamaksi minuutiksi vadelmaviinietikkaan marinoitumaan.

Paahda saaristolaisleivän kuutioita ja pinjansiemeniä kuumalla ja kuivalla paistinpannulla muutama minuutti. Seos on valmis, kun siemenet saavat kauniin tumman värin ja niiden luontainen öljy irtoaa.

Majoneesia valmistettaessa on tärkeää, että kaikki aineet ovat huoneenlämpöisiä. Erottele kananmunan keltuaiset ja laita ne tehosekoittimeen. Lisää sekoittimeen tuoreet mintunlehdet, ½ limen mehu, ½ tl valkopippuria, 1 tl suolaa sekä 1 tl sokeria. Sekoita ainekset nopeasti. Lisää tehosekoittimeen sen käydessä öljy ohuena nauhana. Majoneesin tulee olla koostumukseltaan paksuhkoa. Laita majoneesi jääkaappiin maustumaan vähintään tunnin ajaksi.

Muotoile leipäsiivut pyöreiksi muotin avulla, jonka halkaisija on noin kahdeksan senttimetriä. Nostele leipäviipaleille paistettua tonnikalaa, jokiravunpyrstöjä, retiisiviipaleita ja minttumajoneesia. Koristele annos paahdetuilla pinjansiemenillä ja leipäkuutioilla.

Kalaleipa_1

Viinilasillinen

Kalaleipien kanssa maistuu aromaattiset valkoviinit.

Gisselbrecht Riesling Tradition, Ranska. Alkon nro 544397. Hinta 11,99€.
Kuiva, hapokas, kevyen omenainen, persikkainen, miellyttävän mineraalinen.

Gisselbrecht Gewurztraminer Tradition, Ranska. Alkon nro 579337. Hinta 13,29€.
Puolimakea, keskihapokas, hunajaisen mausteinen, viehkeän kukkainen.

Riesling Grand Cru Muenchberg, Ranska. Alkon nro 591987. Hinta 19.68€.
Kuiva, hapokas, sitruksinen, mineraalinen, hennon hunajainen, tyylikäs.

Teksti ja kuvat Mikko Niemi

Kalaleipa_2

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: