Herkullinen tomaattikastike

1.8.2017

Herkullinen tomaattikastike
3 arviota - 5

Aromaattinen ja herkullinen tomaattikastike kruunaa kesäpäivän. Annokseen saat kesäistä väriloistoa koristelemalla sen vaikkapa voikukilla. Tomaatti on lähtöisin Etelä-Amerikan Andien ja Tyynen valtameren väliseltä kapealta alueelta. Intiaanit käyttivät villitomaattia ravintokasvina jo 500 eKr. Kolumbuksen retkikunta toi tomaatin Espanjaan toiselta löytöretkeltään vuonna 1498. Euroopassa tomaattia pidettiin pitkään koristekasvina, koska hedelmiä pidettiin myrkyllisenä. Tomaattia pidettiin myös lääkekasvina, jolla uskottiin olevan vaikutusta rakkauselämään. Nykyisin tomaatti on saavuttanut arvostetun aseman kaikkialla maailmassa. Siitä on tullut maailmassa eniten viljelty vihannes.

Tomaattikastiketta ja pastaa (6 henkilölle)

  • 400 g pastaa
  • 20 kpl kypsiä kirsikkatomaatteja
  • 1 prk säilykekirsikkatomaatteja (Mutti)
  • ½ kpl tuore basilikaruukku
  • 1 kpl mieto sipuli
  • 2 kpl valkosipulin kynsiä
  • ½ kpl fenkoli
  • 2 cm pala palsternakkaa
  • 1 cm pala juuriselleriä
  • 1 dl kasvislientä
  • 2 dl valkoviiniä
  • 1 tl rouhittua mustapippuria
  • 2 tl hyvälaatuista suolaa
  • 1 rkl hienoa sokeria
  • 50 g Parmesanjuustoa
  • tilkka öljyä

Kalttaa kirsikkatomaatit. Tee tomaattien kantaa vastapäätä ristiviilto terävällä veitsellä. Kasta tomaatit kiehuvaan veteen kunnes niiden kuori alkaa irrota. Jäähdytä tomaatit jäävedessä, jolloin kypsyminen loppuu sekä irrota niiden kuoret. Kuori ja paloittele pieniksi kuutioiksi sipuli, valkosipuli, fenkoli, pasternakka sekä juuriselleri. Kuullota niitä muutama minuutti kasarissa tilkassa öljyä. Lisää kastikkeeseen sekä tuoreet että säilykekirsikkatomaatit. Anna seoksen kiehua hiljalleen kymmenisen minuuttia. Lisää kastikkeeseen valkoviini, kasvisliemi, hienonnettu basilika sekä muut mausteet. Anna kastikeen kiehua hiljalleen tunnin verran välillä seosta sekoittaen. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Leikkaa Parmesanista ohuita paloja ja tarjoa kastike mieleisesi pastan kanssa.

Viinilasillinen

Kokeile tomaattipastan kanssa Alsacen alueen kuohuviiniä tai hapokkaita Sauvignon Blanc- tai Gewüztraminer-rypäleestä valmistettuja viinejä.

Wolfberger Crémant d’Alsace Brut. Ranska, AC Crémant d’Alsace. Alkon nro 008814. Hinta 14,38€.
Erittäin kuiva, raikkaan hapokas, kypsän hedelmäinen, sitruksinen, tyylikkään mineraalinen.

Torres Santa Digna Gewürztraminer Reserve 2010, Chile, Central Valley. Alko nro 545137. Hinta 9,99€.
Kuiva, erittäin hapokas, sitruksinen, mineraalinen, hennon petrolinen.

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc 2010. Ranska. Alkon nro 506137. Hinta 10,90€.
Kuiva, hapokas, herukkainen, sitruksinen, karviaismainen, yrttinen.

Teksti ja kuvat: Mikko Niemi / Aromipaja

 

Lue myös:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Melissa kesäkuu 13, 2012 09:06

Nam! Söisin enemmän kuin mielelläni! Ihanasti koristeltu annos. Todella keväinen!

mikko joulukuu 5, 2012 11:43

Kiitos Melissa!

Tiina Pauliina elokuu 9, 2013 20:04

Heip,kertoisitko mistä kaupasta olet Suomesta löytänyt säilykkeenä/purkitettuna kirsikkatomatteja? Ystävällisin terveisin Tiina.

mikko elokuu 12, 2013 15:43

Hei Tiina,
Kirsikkatomaatteja löytyy tölkissä ainakin Citymarketeista ja Prismoista Mutti tuotemerkillä.
Muttin Suomen tuotevalikoimaan kuuluu muun muassa Pomodorini di Collina (kirsikkatomaatteja tomaattikastikkeessa).

Terkuin, Mikko

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli: