Tatti-punajuuri-graavilohileipä

26.9.2013

Tatti-punajuuri-graavilohileipä
9 arviota - 4.6

Kasvimailla parasta aikaa kypsyvä punajuuri on hienon makuinen raaka-aine, joka ei ravintosisällölläkään kumartele. Sen väri kertoo tärkeistä bioaktiivisista aineista, jotka toimivat elimistön suoja-aineina. Punajuuri sisältää monipuolisesti kivennäisaineita: paljon kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, natriumia, kuparia, rautaa ja sinkkiä. Vitamiinisisältökin on ainutlaatuinen; A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja. Punajuuri sisältää myös solujen uusiutumista ja aineenvaihduntaa edistävää folaattia.

Tatti-punajuuri-graavilohileipa_2

Loppukesän herkulliset leivät (6 kpl)

  • 6 viipaletta vuokaruisleipää (esim. Real)
  • 4 kpl keskikokoisia uuden sadon punajuuria
  • 1 kourallinen kypsiä pihlajanmarjoja
  • 6 kpl pieniä herkkutatteja tai muita sieniä
  • 200 g graavilohenpala
  • hyvälaatuista suolaa
  • sokeria
  • voita
  • mustapippuria

Tatti-punajuuri-graavilohileipa_1

Kuori punajuuret ja paloittele ne neljään osaan. Laita ne kiehumaan suolalla ja sokerilla maustettuun veteen (1 tl suolaa ja 1 rkl sokeria). Anna kiehua rauhassa puolisen tuntia, jonka jälkeen lisää kattilaan kourallinen pihlajanmarjoja. Keitä seosta vielä tunnin verran. Punajuurien tulee olla täysin kypsiä. Tähän kuluu aikaa tunnista kahteen punajuurten koosta riippuen. Nostele punajuuret ja pihlajanmarjat reikäkauhalla tehosekoittimeen. Soseuta samettiseksi pureeksi. Lisää tehosekoittimeen 3 rkl voita ja soseuta.

Puhdista herkkutatit ja leikkaa niistä pituussuunnassa ohuita viipaleita. Kuumenna paistinpannu ja lisää siihen voinokare. Paista tattiviipaleita puoli minuuttia molemmin puolin. Lisää lopussa rouhittua mustapippuria myllystä sekä hitunen hyvälaatuista suolaa. Tattiviipaleet kannattaa paistaa useammassa erässä, jotta mahtuvat hyvin paistinpannulle ja saavat kauniin värin molemmin puolin.

Poista graavilohipalasta alaosan nahka. Leikkaa kuusi kaunista noin sentin paksuista viipaletta.

Leikkaa vuokaruisleivästä yksi ohut siivu kutakin ruokailijaa kohden. Muotoile siivut pyöreäksi muotin avulla, jonka halkaisija on noin kahdeksan senttimetriä.

Nostele ruisleipäviipaleille punajuuripuree, paistetut tatit sekä graavilohensiivu.

Viinilasillinen

Kokeile hienoksi alkupalaksi sopivan leivän kanssa poikkeuksellisesti punaviiniä. Chileläinen Pinot Noir -rypäleestä valmistettu marjaisa ja hienoarominen punaviini soveltuu loistavasti syksyisten makujen leivän makumaailmaan. Saatat yllättyä!

Castillo de Molina Pinot Noir Reserva 2009, Chile, Curicó Valley. Alkon nro 455377. Hinta 11,99€.
Täyteläisen pehmeä, kirsikkainen, punaisen marjainen, vaniljaisen tanniininen

Teksti ja kuvat: Aromipaja / Mikko Niemi

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: