Suppilovahverorisotossa maistuu syysmetsä

10.10.2012

Suppilovahverorisotossa maistuu syysmetsä
13 arviota - 4.6

Suppilovahvero tuntee metsien piilopaikat. Puut ovat tiputtaneet koko värikirjon lehtiänsä maahan, joten suppilovahveroiden löytäminen vaatii harjaantunutta silmää. Etsiminen kannattaa, sillä metsänmakuisista sienistä saa aikaan aromikkaan juhla-annoksen.

Suppilovahverorisottoa ja katkarapuja (6 hlölle)

  • 400 g katkarapuja
  • 18 kpl jättikatkaravun pyrstöjä
  • 1 l suppilovahveroita
  • 1 kpl banaanisalottisipuli
  • 2 cm pala juuriselleriä
  • 3 cm pala palsternakkaa
  • 1 rku tuoretta ruohosipulia
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl sherryviinietikkaa
  • 3 tl hyvälaatuista suolaa
  • 2 tl sokeria
  • 4 dl risottoriisiä
  • 2 kpl salottisipuleita
  • 3 dl kuivaa kuohuviiniä
  • 5 dl kalalientä (esim. Puljonki)
  • 150 g Parmesanjuustoa
  • 100 g normaalisuolaista voita

Kuori ja leikkaa sipuli, juuriselleri ja palsternakka pieniksi kuutioiksi. Kuullota niitä paistinpannulla viisi minuuttia oliiviöljyssä. Lisää puhdistetut sienet ja anna nesteen haihtua. Mausta suolalla, sokerilla ja sherryviinietikalla. Lisää lopuksi katkaravut ja silputtu ruohosipuli. Jätä ruohosipulisilppua hieman annosten koristeluun.

Kuori ja hienonna sipulit pieniksi kuutioiksi. Kuumenna kasarissa nokare voita ja lisää siihen sipulit ja risottoriisi. Kuullota miedolla lämmöllä riisiseosta koko ajan hämmentäen. Kun riisi on läpikuultavaa, kaada kuohuviini kasariin. Anna viinin imeytyä riisiin, jonka jälkeen lisää vähitellen kalalientä. Seoksen tulee kiehua kevyesti poreilemalla. Lisää nestettä, kunnes riisi on kypsää ja kermaista. Eri riisimerkit vaativat hieman eri määrän nestettä, mutta kalaliemen loppuessa voit hyvin käyttää vettä. Riisi vaatii kypsyäkseen noin 15-20 minuuttia. Risoton tulee olla koostumukseltaan löysähköä. Lisää lopuksi Parmesanlastut ja voi sekä ota risotto pois liedeltä. Anna sen vetäytyä viisi minuuttia ennen tarjoilua.

 

Viinilasillinen

Anakena Ona Viognier Riesling Chardonnay, Chile. Alkon nro 510647. Hinta 13,90€.
Kuiva, hapokas, sitruksinen, kukkaisen hedelmäinen, mausteinen

Yalumba Y Series Barossa Riesling, Australia. Alkon nro 580607. Hinta 10,79.€
Kuiva, hapokas, hedelmäinen, sitruksinen, hennon mineraalinen

Teksti ja kuvat: Aromipaja / Mikko Niemi

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: