Portviini-pähkinä jäätelö

18.1.2013

Portviini-pähkinä jäätelö
5 arviota - 4.8

Tämä aromaattinen portviinijäätelö sopii loistavasti upean pakkaspäivän jälkiruoaksi. Portviinin juuret ovat syvällä Pohjois-Portugalin, Douron laakson maaperässä ja historiassa. Viinin monimuotoinen olemus rakentuu useiden eri rypälelajikkeiden sekoituksesta. Valmistuksen kulmakiviä on rypäleiden uuttaminen, jossa rypäleen kuoren väri-, aromi- ja rakenne-aineet saadaan viinimehuun. Portviinille tyypillinen makeus saadaan väkevöimällä. Siinä rypälemehu sekoitetaan väkevöityyn viinitisleeseen, jolloin käyminen pysähtyy ja viiniin jää jäännössokeria sitä makeuttamaan. Samalla viinin alkoholipitoisuus nousee. Portviinit luokitellaan värin ja tynnyrikypsytyksen pituuden perusteella kolmeen päätyyppiin; valkoiseen, kellanruskeaan(tawny) ja tummanpunaiseen(ruby).

Portviini – pekaanipähkinä jäätelö (4 henkilölle)

  • 2 dl makeaa portviiniä (esim. Graham’s The Tawny)
  • 1 kpl vaniljatanko
  • ½ kpl appelsiinin kuori
  • 1 dl tummaa ruokosokeria
  • 100 g pekaanipähkinöitä
  • 2 dl kuohukermaa

Halkaise vaniljatanko ja ota siemenet talteen veitsen kärjellä. Raasta puolikkaasta appelsiinistä kuori. Lisää portviini, vaniljatangon siemenet, sokeri sekä raastettu appelsiinin kuori kattilaan ja lämmitä kiehumispisteen seosta välillä hämmentäen. Viilennä seos siirtämällä kattila ensiksi kylmään veteen ja sen jälkeen jääkaappiin.

Vatkaa kuohukerma ja yhdistä se jäähdytettyyn portviiniseokseen. Laita seos jäätelökoneeseen. Lisää jäätelökoneeseen puolen tunnin jälkeen veitsellä rouhitut pekaanipähkinät. Jäätelö on valmista noin 45 minuutissa. Annostele ja nauti portviinin kera.

Viinilasillinen

Graham’s The Tawny, Portugali. Alkon tilausvalikoima nro 906377. Hinta 27,90.
Kullanvärinen, täyteläisen tuoksuinen, appelsiinimäinen, mausteinen.

Smith Woodhouse Late Bottled Vintage Port 2001, Portugali. Alkon nro 345077. Hinta 25,90€.
Tummanpunainen, makea, viikunainen, vivahteikkaan mansikkainen, mausteisen lämmin.

Teksti ja kuvat: Mikko Niemi / Aromipaja

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: