Poro-Wallenbergin pihvit

29.4.2014

Poro-Wallenbergin pihvit
22 arviota - 4.9

Hyvin varustetut ruokakaupat myyvät porosta jauhettua lihaa. Poron jauheliha sopii loistavasti Wallenbergin pihvien raaka-aineeksi. Annoksen makumaailmaa täydentää kantarelleista, karpaloista ja pekaanipähkinöistä valmistettu aromaattinen kreemi. Aromipaja osallistuu tällä reseptillä Oivapari reseptikilpailuun, jossa kehitetään grillijuhliin tapastyylinen annos 1865 Single Vineyard Cabernet Sauvignon viinille.

Poro-Wallenberg_2

Poro-Wallenbergit ja kantarelli-karpalo-pekaanipähkinäkreemi

  • 500 g poropaistista jauhettua lihaa
  • 3 kpl salottisipuleita
  • 3 kpl kananmunan keltuaisia
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 tl rouhittua maustepippuria
  • 2 dl korppujauhoja
  • runsaasti voita paistamiseen
  • 200 g tuoreita kantarelleja
  • 1 dl karpaloita
  • 40 g pekaanipähkinöitä
  • 1 kpl pieni sipuli
  • 240 g smetanaa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • sokeria
  • Saaristolaisleipä
  • Mustaleima emmental
  • Sokeroituja karpaloita

Jauha poron paisti lihamyllyssä tai osta valmiiksi jauhettua lihaa. Leikkaa sipulit hienon hienoiksi kuutioiksi. Vaivaa poronliha, sipuli, keltuaiset, suola sekä kuohukerma tasaiseksi massaksi. Massan tulisi olla hyvin tahmeaa, mutta silti muovailtavissa. Muotoile lihamassasta pienehköjä (halkaisija 5 cm, paksuus 2 cm) pihvejä kostutetuin käsin ja kääntele ne korppujauhoissa. Paista pihvejä runsaassa voissa paistinpannulla 2 minuuttia molemmin puolin. Juuri ennen tarjoilua, grillaa poropihvejä mieluiten hiiligrillillä 1 minuutti molemmilta puolilta. Poropihvit saavat grillin savusta aromikkaan maun pintaansa.

Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota hienonnettu sipuli pannulla, lisää puhdistetut ja paloitellut kantarellit ja jatka kuullottamista. Laita sieni-seos, karpalot ja pekaanipähkinät tehosekoittimeen (tai sauvasekoittimella), soseuta hyvin ja jäähdytä. Vatkaa smetana vaahdoksi. Sekoita smetanavaahto ja sieni-karpalo-pähkinä-sipuliseos. Mausta suolalla, mustapippurilla ja ripauksella sokeria.

Leikkaa saaristolaisleivästä viipaleita ja muotoile ne muotilla pyöreiksi (halkaisija 5 cm). Leikkaa Mustaleima emmentalista siivuja ja muotoile ne samalla muotilla pyöreiksi. Paahda leipäsiivuja hetki grillissä. Lisää leipäsiivulle emmantalsiivu, poro-Wallenberginpihvi sekä kantarelli-karpalo-pähkinäkreemiä. Koristele annos sokeroiduilla karpaloilla ja pekaanipähkinöillä.

Poro-Wallenberg_5

Viinilasillinen

1865 Single Vineyard Cabernet Sauvignon, Chile. Alkon nro 493547. Hinta 19,98€.
Erittäin täyteläinen, tanniininen, mustaherukkainen, karhunvatukkainen, mausteinen, tamminen, hieno.

Teksti ja kuvat: Mikko Niemi / Aromipaja

Poro-Wallenberg_1

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: