Paras pizza

17.4.2013

Paras pizza
25 arviota - 4.6

Aromaattinen tomaattikastike ja ohut pohja ovat herkullisen pizzan salaisuudet. Tomaattikastike keitetään rakkaudella kypsistä tuoreissa tomaateissa, basilikasta, valkosipulista ja maustetaan mustapippurilla ja tilkalla valkoviinietikkaa. Täytteet ovat makumieltymyksiä, mutta ne kannattaa valita korkeatasoisista ruokatuotteista.

Herkullinen pizza (5-8 hlölle)

Taikina

  • 2,5 dl vettä
  • 4 dl durum-vehnäjauhoja
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 2 kpl kananmunan keltuaista
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl sokeria

Lisää kulhoon vesi, kananmunan keltuaiset, suola, sokeri ja jauhot. Vaivaa taikinaa huolellisesti ainakin 10 minuuttia. Kun taikina on sileää ja kimmoisaa, muotoile se limpuksi ja jätä se lepäämään leivinliinan alle tunniksi. Vaivaa taikinaa vielä lepäämisen jälkeen 10 minuuttia ja lisää tarvittaessa jauhoja. Jaa taikina viiteen osaan ja pyörittele osat ohuen ohuiksi pohjiksi. Käytä apuna jauhoja ja tarvittaessa kaulinta.

Tomaattikastike

  • 2 kpl valkosipulinkynttä
  • 4 kpl kypsää tomaattia
  • 1 tlk kirsikkatomaatteja (kuorettomia)
  • ½ rku tuoretta basilikaa
  • 2 rkl sokeria
  • 2 tl valkoviinietikkaa
  • sormisuolaa
  • vasta rouhittua mustapippuria
  • tilkka oliiviöljyä

Viipaloi valkosipulinkynnet ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa tomaatit puoliksi ja poista lusikalla niistä siemenet. Leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi. Kuullota valkosipuliviipaleita oliiviöljyssä muutama minuutti. Lisää tomaattikuutiot, kirsikkatomaatit, hienonnettu basilika, suolaa (2 tl), sokeri, etikka ja rouhittu mustapippuri. Anna kiehua kasaan tunnin ajan jolloin tomaattikastike on saostunut ja maustunut. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

 

Täytteet

Valitse pizzaasi mieltymyksesi mukaiset täytteet. Vain mielikuvitus on rajana. Käytä laadukkaita tuotteita ja muista laittaa täytteitä kohtuullinen määrä. Pizzan juustona käytetään mozzarellaraastetta. Mozzarellan joukkoon voi raastaa hieman myös parmesaania. Pizza paistetaan mahdollisimman kuumassa uunissa mieluiten pizzakiven päällä. Paistoaika uunin lämpötilasta riippuen on noin 4-7 minuuttia.

  • Tuore tomaatti
  • Mozzarella
  • Ilmakuivattu kinkku
  • Keittokinkku
  • Italialainen salami
  • Katkaravut
  • Äyriäiset
  • Sienet
  • Oliivit
  • Kaprikset
  • Gorgonzola
  • Rucola (valmiin pizzan päälle)
  • Tryffeliöljy (valmiin pizzan päälle)

Viinilasillinen

Gisselbrecht Riesling Tradition, Ranska. Alkon nro 544397. Hinta 11,99€.
Kuiva, hapokas, kevyen omenainen, persikkainen, mielyttävän mineraalinen.

Gisselbrecht Gewurztraminer Tradition, Ranska. Alkon nro 579337. Hinta 13,29€.
Puolimakea, keskihapokas, hunajaisen mausteinen, viehkeän kukkainen.

Riesling Grand Cru Muenchberg, Ranska. Alkon nro 591987. Hinta 19.68€.
Kuiva, hapokas, sitruksinen, mineraalinen, hennon hunajainen, tyylikäs.

Teksti ja kuvat: Mikko Niemi / Aromipaja

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: