Parsarisotto ja paistettu kuha

25.5.2017

Parsarisotto ja paistettu kuha
26 arviota - 4.8

Aromaattisen herkullinen parsarisotto maistuu taivaalliselta voissa paistettujen kuhafileiden kanssa.

Parsarisotto_1

Paistettua kuhaa ja aromikasta parsarisottoa (4 hlölle)

  • 400 g kuhafilee
  • 4 rkl voita paistamiseen
  • suolaa
  • valkopippuria
  • 400 g vihreitä tuoreita parsoja
  • 40 g voita
  • 2 rkl sitruunan mehu
  • 1 rkl tuoretta minttua
  • 1 dl kuohukermaa
  • vettä keittämiseen
  • suolaa
  • 3 dl risottoriisiä
  • 3 kpl salottisipuleita
  • 3 dl kuivaa kuohuviiniä
  • 5 dl kasvislientä (esim. Puljonki)
  • 100 g Parmesanijuustoa
  • 100 g normaalisuolaista voita

Parsapyree
Poista parsojen tyviosasta puinen osa (noin 1 cm). Kuori parsat ja keitä niitä runsaalla suolalla (2 rkl) maustetussa vedessä 3-4 minuuttia. Leikkaa parsojen nuput erilleen ja laita ne kylmään veteen. Ne laitetaan risoton päälle tarjoiluvaiheessa. Laita parsan tyviosat kattilaan ja hauduta ne kermassa, sitruunamehussa täysin kypsiksi. Soseuta kypsät parsat tehosekoittimessa (tai sauvasekoittimella) voin ja silputun mintun kanssa. Lisää suolaa tarvittaessa. Käytä osa valmistuneesta parsapyreestä annoksen koristeluun parsanuppujen kanssa.

Risotto
Kuori ja hienonna sipulit pieniksi kuutioiksi. Kuumenna kasarissa nokare voita ja lisää siihen sipulit ja risottoriisi. Kuullota miedolla lämmöllä riisiseosta koko ajan hämmentäen. Kun riisi on läpikuultavaa, kaada kuohuviini kasariin. Anna viinin imeytyä riisiin, jonka jälkeen lisää vähitellen kasvislientä. Seoksen tulee kiehua kevyesti poreilemalla. Lisää nestettä, kunnes riisi on kypsää ja kermaista. Eri riisimerkit vaativat hieman eri määrän nestettä, mutta liemen loppuessa voit hyvin käyttää vettä. Riisi vaatii kypsyäkseen noin 15-20 minuuttia. Risoton tulee olla koostumukseltaan löysähköä. Lisää lopuksi risoton joukkoon parsapyree, parmesaanilastut ja voi sekä ota risotto pois liedeltä. Anna sen vetäytyä viisi minuuttia ennen tarjoilua.

Paistettu kuha
Täysin ruodottoman kuhafileen saat leikkaamalla fileiden lihasruodot pois v-leikkauksella. Leikkaa ruotorivin molemmin puolin viilto niin, että viillot muodostavat syvyyssuunnassa v-kirjaimen. Mausta kuhafileet suolalla. Paista kalafileitä voissa pannulla noin minuutti molemmin puolin.

Parsarisotto_2

Viinilasillinen

Jackson Estate Stich Sauvignon Blanc, Uusi-Seelanti. Alkon nro 586067. hinta 15,98€.
Kuiva, erittäin hapokas, karviaismainen, trooppisen hedelmäinen, hienon mineraalinen.

Anakena Ona Viognier Riesling Chardonnay, Chile. Alkon nro 510647. Hinta 14,62€.
Kuiva, hapokas, sitruksinen, kukkaisen hedelmäinen, mausteinen.

Yalumba Y Series Barossa Riesling, Australia. Alkon nro 580607. Hinta 9,99.€
Kuiva, hapokas, hedelmäinen, sitruksinen, hennon mineraalinen.

Teksti ja kuvat: Aromipaja / Mikko Niemi

Parsarisotto_4

 

Lue myös:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: