Paistettu lohi ja ihanat pyreet

11.12.2013

Paistettu lohi ja ihanat pyreet
17 arviota - 4.6

Pitkään kestäneen syksyn jälkeen juurekset ovat nyt poikkeuksellisen makeita ja mehukkaita. Tässä annoksessa raaka-aineiden omat maut ovat  puhtaimmillaan. Punajuuri, porkkana ja pinaatti korostavat paistetun lohen hienoa aromia, jota vielä yksinkertainen Cava-kastike täydentää.

PaistettuLohi_3

Paistettu lohi, porkkana-, punajuuri- ja pinaattipyreet sekä Cava-kastike (4 henkilölle)

  • 400 g lohifilee
  • ½ l hyvää kalalientä (esim. Puljonki)
  • 4 dl kuivaa Cavaa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 6 kpl porkkanoita
  • 6 kpl punajuuria
  • 400 g pieniä pinaatinlehtiä
  • 1 kpl vaniljatanko
  • hyvälaatuista suolaa
  • hienoa sokeria
  • mustapippuria rouhittuna
  • voita

PaistettuLohi_5

Lisää kasariin kalaliemi, 3 ½ dl Cavaa, 1 rkl sokeria , 3 tl suolaa sekä ripaus rouhittua mustapippuria. Keitä kasaan noin kolmasosaan alkuperäisestä määrästään. Juuri ennen tarjoilua lisää kevyesti vaahdotettu kuohukerma, ½ dl Cavaa sekä nokare voita kastikkeeseen. Sekoita kastiketta voimakkaasta ja tarjoile.

Kuori punajuuret ja porkkanat ja paloittele ne hieman pienemmiksi. Laita ne kiehumaan erikseen suolalla (2 tl / keitos) maustettuun veteen. Keitä täysin kypsiksi. Soseuta juurekset erikseen tehosekoittimessa ja lisää lopussa voita pyreisiin (2 rkl / pyree). Halkaise vaniljatanko ja ota veitsen kärjellä siemenet talteen. Poista pinaatinlehdistä kannat. Freesaa vaniljansiemeniä ja pinaatinlehtiä paistinpannulla noin minuutin verran. Soseuta tehosekoittimessa ja lisää nokare voita seokseen. Pyreiden tulee olla samettisen hienoja ja kiiltäviä koostumukseltaan.

Leikkaa lohifileestä neljä kaunista palaa. Mausta suolalla ja anna sen imeytyä kalaan puolen tunnin ajan. Paista lohipalat paistinpannulla voissa noin 1-2 minuuttia molemmilta puolilta (riippuen lohipalan paksuudesta).

PaistettuLohi_2

Viinilasillinen

Petit Clos Pinot Noir, Uusi-Seelanti 2009, Marlborough. Alkon tilausvalikoima 934617. Hinta 15,60 €.
Keskitäyteläinen, raikkaan marjainen, suklainen, lievän tanniininen

Penfolds Koonunga Hill Chardonnay 2012, Australia. Alkon nro 007963. Hinta 10,48€.
Kuiva, hapokas, sitruksisen hedelmäinen, mausteisen yrttinen, rotevan tamminen.

Teksti ja kuvat: Aromipaja / Mikko Niemi

PaistettuLohi_4

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: