Kuhaa ja kuohuvaa

13.6.2013

Kuhaa ja kuohuvaa
6 arviota - 4.3

Kun vedet lämpenevät on aika pyytää kuhaa. Tuoreen vastapyydetyn kuhan makua ei mikään voita. Raikkaan värinen annos ruokapöydässä piristää ja on mitä mainioin kevyt lounas. Porkkanasalaattiin oranssin värin antaa beetakaroteeni, joka on A-vitamiinin esiaste. Beetakaroteeni vaikuttaa ihon pigmenttikerrokseen tummentavasti ja suojaa ihoa liialta auringolta sekä antaa pohjan rusketukselle.

Kuhaa_ja_porkkanasalaattia_1

Paistettu kuha ja porkkana-inkiväärisalaatti (4 henkilölle)

  • 4 kpl kuhafileitä
  • 1 tl hyvälaatuista suolaa / kuhafilee
  • 3 rkl voita kuhafileiden paistamiseen
  • 4 kpl porkkanoita
  • 3 cm pala tuoretta inkivääriä
  • 2 dl Sakeviiniä
  • 2 dl riisiviinietikkaa
  • 3 rkl ruokosokeria
  • 2 tl hyvälaatuista suolaa (liemeen)

Täysin ruodottoman kuhafileen saat leikkaamalla fileiden lihasruodot pois v-leikkauksella. Leikkaa ruotorivin molemmin puolin viilto niin, että viillot muodostavat syvyyssuunnassa v-kirjaimen. Kuhafileet on hyvä suolata hyvissä ajoin ennen niiden paistamista. Tällöin suola imeytyy tasaisesti myös fileiden keskiosaan. Ripottele kuhafileiden päälle noin ½ tl suolaa molemmin puolin.

Kuori inkivääripala ja leikkaa siitä ohuen ohuita siivuja. Lisää kattilaan Sakeviini, riisiviinietikka, ruokosokeri, suola ja inkiväärilastut. Kuumenna kiehuvaksi. Vähennä lieden lämpöä ja anna kiehua hymyillen 10 minuuttia. Kuori porkkanat ja leikkaa niistä noin viiden senttimetrin pituisia ohuita lastuja. Tämä onnistuu hyvin vaikka juustohöylällä. Lisää porkkanalastut seokseen ja keitä niitä noin kolme minuuttia porkkanalastujen paksuudesta riippuen. Lastujen tulee jäädä rapeiksi. Siivilöi seos ja siirrä porkkana- ja inkiväärilastut jääkaappiin. Salaatti tarjoillaan kylmänä.

Sulata voi paistinpannulla ja paista suhteellisen kuumalla pannulla kuhafileitä minuutti molemmin puolin. Tarjoile välittömästi.

Kuhaa_ja_porkkanasalaattia_2

Viinilasillinen

Perinteisellä pullokäymismenetelmällä (Méthode Champenoise) valmistettu kuohujuoma maistuu hienoaromisen kuhan kanssa. Annokselle valittavasta kuohuviinistä tai samppanjasta tulisi löytyä tarpeeksi hapokkuutta ja sitruksellisia aromeita, jotta porkkana-inkiväärisalaatin runsas hapokkuus ei dominoisi annosta liikaa.

Pongrácz. Etelä-Afrikka, Western Cape. Alkon nro 555687. Hinta 13,99€.
Erittäin kuiva, tasapainoisen hapokas, sitruksinen, miellyttävän persikkainen, mineraalinen, paahteinen.

Pongrácz Rosé, Etelä-Afrikka, Western Cape. Alkon nro 520977. Hinta 14,99€
Erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, punamarjainen, hennon paahteinen.

Louis Roederer Brut Premier. Ranska, AC Champagne. Alkon nro 578457. Hinta 46,90€.
Erittäin kuiva, hapokas, raikas, sitruksinen, mineraalinen, hennon leipäinen.

Teksti ja kuvat Mikko Niemi / Aromipaja

Kuhaa_ja_porkkanasalaattia_3

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: