Paahdettu lohi ja cava-kastike

10.2.2017

Post image for Paahdettu lohi ja cava-kastike
Paahdettu lohi ja cava-kastike
19 arviota - 4.58

Olemme etuoikeutettuja, sillä kalakauppojemme valikoimista löytyy suhteellisen edullista merten kuningaskalaa – lohta. Hieno juhlaruoka lohesta syntyy paahtamalla lohi kuumassa pannussa ja keittämällä sen seuraksi aromaattinen cava-kastike sekä fenkolilla maustettu couscous.

Paahdettu lohi, fenkolilla maustettu couscous ja cava-kastike (4 henkilölle)

  • 600 g lohifilee
  • suolaa
  • ruokaöljyä
  • ½ l hyvää kalalientä (esim. Puljonki)
  • 4 dl kuivaa Cavaa
  • 2 dl kuohukermaa
  • hyvälaatuista suolaa
  • sokeria
  • mustapippuria rouhittuna
  • voita
  • 3 dl couscousia
  • 3 dl kalalientä (suolatonta esim. Puljonki)
  • 1 tl suolaa
  • 1 kpl iso tuore fenkoli
  • 15 cm purjosipulia
  • 2 kpl porkkanoita
  • 50 g voita
  • 1 tl rouhittua mustapippuria

Lisää kasariin kalaliemi, 3 ½ dl Cavaa, 1 rkl sokeria , 3 tl suolaa sekä ripaus rouhittua mustapippuria. Keitä kasaan noin kolmasosaan alkuperäisestä määrästään. Juuri ennen tarjoilua lisää kevyesti vaahdotettu kuohukerma, ½ dl Cavaa sekä nokare voita kastikkeeseen. Sekoita kastiketta voimakkaasta ja tarjoile.

Kuumenna kalaliemi kattilassa kiehuvaksi. Lisää kalaliemeen suola ja couscous-suurimot. Sekoita ja nosta kattila levyltä. Anna hautua kannen alla 10 minuuttia, jonka jälkeen sekoita suurimot haarukalla irtonaiseksi. Kuullota voissa paistokasarissa hienonnettu fenkoli, pieniksi kuutioiksi leikattut porkkanat ja hienonnettu purjosipuli. Lisää lopuksi kasvisseokseen couscous-suurimot sekä hienonnettu ruohosipuli ja rouhittua mustapippuri. Lisää tarvittaessa suolaa.

Poista lohesta ruodot ja leikkaa se kauniiksi paloiksi. Ripottele lohipalojen päälle suolaa hyvissä ajoin ennen niiden paistamista. Paahda lohipaloja kuumalla paistinpannulla tilkassa öljyä 4-8 minuuttia nahkapuoli alaspäin. Lopuksi ota väri (30 s) myös lohen toiselle puolelle. Anna lämmön tasaantua muutaman minuutin. Tarjoile välittömästi.

Viinilasillinen

Penfolds Koonunga Hill Chardonnay, Australia. Alkon nro 007963. Hinta 12,49€.
Kuiva, hapokas, sitruksisen hedelmäinen, mausteisen yrttinen, rotevan tamminen.

Gisselbrecht Gewurztraminer Tradition, Ranska. Alkon nro 579337. Hinta 13,98€.
Puolimakea, keskihapokas, hunajaisen mausteinen, viehkeän kukkainen.

Torres Santa Digna Gewürztraminer Reserve, Chile, Central Valley. Alko nro 545137. Hinta 9,99€.
Kuiva, erittäin hapokas, sitruksinen, mineraalinen, hennon petrolinen.

Teksti ja kuvat: Aromipaja / Mikko Niemi

Lue myös:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: