Itse tehty makkara maistuu suvena

28.6.2013

Itse tehty makkara maistuu suvena
9 arviota - 4.6

Kesälomalla on aika kokeilla trendikästä kesäruokaa, itse valmistettua makkaraa. Makkaran valmistaminen on hauskaa ja sosiaalista puuhaa isommallakin porukalla ja maku palkitsee varmasti.

ItsetehtyMakkara_1

Nokkos-sienimakkara ja raikas salsa (6 henkilölle)

  • 1 kg porsaan kassleria
  • 200 g silavaa
  • 4 dl nokkosenlehtiä
  • 2 dl kantarelleja (tai muita sieniä)
  • 1 kpl sipuli
  • 5 kpl valkosipulinkynsiä
  • 2 kpl tuoreita chilipaprikoita
  • 1 tl valkopippuria
  • 1 rkl sinappijauhetta
  • ½ kpl lime
  • 1 dl kuivaa sherryä
  • 25 g suolaa
  • 3 dl jäämurskaa
  • siansuolta 5 metriä
  • 3 kpl kypsiä tomaatteja
  • ½ kpl kurkku
  • 1 kpl punasipuli
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 2 rkl vadelmaviinietikkaa
  • ½ kpl limenmehu
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl sokeria

ItsetehtyMakkara_3

Laita siansuolet likoamaan kylmään veteen. Laita liha ja silava 15 minuutiksi pakastimeen, jotta niiden lämpötila laskee lähelle nollaa astetta. Pilko nokkosenlehdet, kantarellit, sipuli, valkosipulinkynnet ja chilipaprikat erittäin hienoksi (voit käyttää hienontamiseen myös kutteria). Laita pilkkomasi ainekset kulhoon ja lisää seokseen valkopippuri ja sinappijauhe. Raasta puolikkaan limen kuori ja lisää se seokseen sherryn kanssa. Jauha liha ja silava lihamyllyssä tai osta ne lihakauppiaaltasi valmiiksi jauhettuina. Laita kaikki ainekset yleiskoneeseen ja lisää jäämurskaa sekaan vähitellen. Pyöritä seosta keskinopeudella 15 minuuttia, kunnes makkaramassa alkaa emulgoitua.

Pursota makkaramassa suoleen joko pursottimella tai lihamyllyn makkarasuppilolla. Pidä huoli että suoli ei tule liian täyteen. Pyörittele suolessa olevasta kokonaisesta pötköstä sopivan kokoisia makkaroita. Pyöritä joka toista makkaraa vastakkaiseen suuntaan. Pistele makkaroiden pintaan pieniä reikiä cocktailtikulla. Keitä makkaroita 80-asteisessa vedessä noin 20 minuuttia. Keittämisen jälkeen jäähdytä makkarat nopeasti kylmässä vedessä. Voit säilyttää keitettyjä makkaroita jääkaapissa muutaman päivän. Grillaa tai paista makkarat ennen tarjoilua.

Valmista kasvissalsa vähintään tuntia ennen tarjoilua. Kasta tomaatit kiehuvaan veteen ja poista niistä kuori (kalttaaminen). Siirrä tomaatit välittömästi jääveteen jäähtymään. Halkaise tomaatit ja poista niiden siemenet. Leikkaa tomaateista pieniä kuutioita. Pese kurkku huolellisesti ja leikkaa se pituussuunnassa neljään osaan. Poista viipaleista siemenet ja pilko kurkku pieniksi paloiksi. Kuori sipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Sekoita kulhossa oliiviöljy, vadelmaviinietikka, limenmehu, suola ja sokeri sekä lisää vihannekset kulhoon. Anna marinoitua vähintään tunnin verran jääkaapissa.

 

Makkara ja olut ovat oiva pari

Oluen sisältämä hiilihappo ja humala selittävät makuparin yhteensopivuuden. Oluen hiilihappo ja humalan katkero neutraloivat makuaistin ja keventävät makkaran intensiivistä ja rasvaista makua.

Estrella Damm, Espanja. Saatavana päivittäistavarakaupoista. Hinta 2,30€.
Kirkkaan kullankeltainen, kevyen humaloitu, hienon sitruksinen, kevyen kukkainen.

Estrella Damm Inedit, Espanja. Alkon nro 783967. Hinta 6,99€.
Oljenkeltainen, samea, miedosti humaloitu, hedelmäisen vehnäinen, lempeän mausteinen, raikas.

Innis Gunn Oak Aged Beer, Skotlanti. Alkon nro 777734. Hinta 3,09€.
Meripihkanruskea, täyteläinen, miedosti humaloitu, hienostuneen hedelmäinen, tammisen aromikas.

Old Worthy Scottish Pale Ale, Skotlanti. Alkon nro 725434. Hinta 3,20€.
Meripihkankeltainen, miellyttävästi humaloitu, pehmeä, hennon savuinen, kevyen hunajainen, raikas.

Valokuvat ja teksti: Mikko Niemi / Aromipaja

ItsetehtyMakkara_4

Lue myös:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

heikki heinäkuu 5, 2013 07:05

Mikko on makkaramestari ja makujen ammattilainen. Ihaltavaa aromien yhdistelyä ja vivahteikkuutta, jotka yhdistyvät tasapainoisesti oluiden humalaisiin ja mausteisiin makuihin. H.

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: