Moderni äyriäiskeitto

15.3.2013

Moderni äyriäiskeitto
14 arviota - 4.9

Moderni äyriäiskeitto syntyy aromaattisesta liemestä ja ylellisistä äyriäisistä. Liemi maustetaan sitruunaruoholla, inkiväärillä, chilillä, korianterilla ja hyppysellisellä vaniljaa. Herkullinen liemi kaadetaan kiehuvana äyriäisten päälle. Keitto sopii mainiosti vaikkapa kala-, rapu- tai hummerimenun amuse boucheksi.

Moderni äyriäiskeitto (4 hlölle alkuruoka)

  • 8 kpl kampasimpukoita
  • 8 kpl jättikatkaravun pyrstöjä
  • 4 tl muikunmätiä
  • ½ l kalalientä (Puljonki)
  • 3 dl kuivaa valkoviiniä
  • ½ kpl sitruunaruoho
  • 3 cm pala tuoretta inkivääriä
  • 1 kpl punainen mieto chili
  • ½ kpl vaniljatanko
  • ½ dl tuoretta korianteria
  • 1 tl tamarinditahnaa
  • 50 g voita
  • 2 tl hyvälaatuista suolaa
  • ripaus valkopippuria

Kuori inkivääri ja sitruunaruoho sekä pilko ne paloiksi. Halkaise chilipaprika, poista siitä siemenet ja pilko se paloiksi. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa. Kaada kattilaan kalaliemi ja valkoviini. Anna kiehahtaa ja lisää liemen joukkoon liemiainekset (sitruunaruoho, inkivääri, chili, vanilja, korianteri, tamarinditahna, suola ja valkopippuri). Anna liemen kiehua hymyillen kasaan noin tunnin verran. Siivilöi liemi. Anna siivilöidyn liemen kiehahtaa uudelleen ja lisää joukkoon voi. Paista kampasimpukoita kuumalla pannulla puoli minuuttia molemmilta puolilta (kiehuva liemi kypsentää lopullisesti äyriäiset). Kokoa äyriäiset lautasille ja kaada niiden päälle kiehuva aromaattinen liemi. Koristele annos muikunmädillä.

Viinilasillinen

Perinteisellä pullokäymismenetelmällä (Méthode Champenoise) valmistettu kuohujuoma syventää annoksen makumaailmaa. Annokselle valittavasta kuohuviinistä tai samppanjasta tulisi löytyä tarpeeksi hapokkuutta ja sitruksellisia aromeita.

Pongrácz Rosé, Etelä-Afrikka, Western Cape. Alkon nro 520977. Hinta 14,99€
Erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, viehkeän vadelmainen, hennon paahteinen.

Pongrácz. Etelä-Afrikka, Western Cape. Alkon nro 555687. Hinta 13,80€
Erittäin kuiva, tasapainoisen hapokas, sitruksinen, miellyttävän persikkainen, mineraalinen, paahteinen

Louis Roederer Brut Premier. Ranska, AC Champagne. Alkon nro 578457. Hinta 46,90€
Erittäin kuiva, hapokas, raikas, sitruksinen, mineraalinen, hennon leipäinen

Teksti ja kuvat: Aromipaja / Mikko Niemi

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: