Metson rintafilee ja tattirisotto

4.9.2014

Metson rintafilee ja tattirisotto
23 arviota - 4.74

Metso on yksi upeimmista riistalinnuistamme niin ulkonäön kuin hienon makunsakin vuoksi. Hieno saalis kannattaa valmistaa huolella. Hyvä valmistusmenetelmä korostaa linnun omaa hienoa aromia, ei peitä sitä. Tätä herkkua pääsee metsästämään syksyisin.

Metso+risotto_4

Metson rintafilee ja tattirisotto (4 annosta)

  • 2 kpl metson puhdistettuja rintafileitä
  • 2 kpl tuoreita katajanoksia
  • 1 dl kanalientä
  • 1 dl portviiniä
  • 3 kpl katajanmarjoja
  • 1 rkl mustaviinimarjahyytelöä
  • ½ tl suolaa
  • 30 kpl sokeroituja mustaherukoita

Mausteseos

  • 10 kpl salvian lehtiä
  • 1 tl fariinisokeria
  • 2 tl merisuolaa
  • 1 tl kokonaisia mustapippureita

Risotto

  • 400 g tuoreita herkkutatteja (50g kuivattuja)
  • 3 dl risottoriisiä
  • 1 kpl banaanisalottisipuli
  • 3 dl Pinot noir -punaviiniä
  • 5 dlkuumaa kanalientä
  • 100 g Parmesaanijuustoa
  • 100 g normaalisuolaista voita

Metso+risotto_3

Hienonna mausteseoksen ainekset morttelissa ja hiero tahna metson rintafileiden pintaan. Jätä fileet maustumaan muutamaksi tunniksi. Pyyhi fileiden pinta kuivaksi ja paista niitä pannulla 2-3 minuuttia puoleltaan. Anna rintafileiden vetäytyä katajanoksan kera tiiviisti suljetussa foliopaketissa 15 minuuttia. Lisää pannulle kanaliemi, portviini, katajanmarjat, mustaherukkahyytelö sekä suolaa. Hauduta kastiketta pannulla, kunnes siitä on jäljellä kolmannes. Juuri ennen tarjoilua vatkaa sekaan 25 grammaa voita, joka antaa kastikkeeseen makua ja kauniin kiillon.

Hienonna sipuli ja tatit pieniksi kuutioiksi. Kuumenna kasarissa nokare voita ja lisää siihen sipulikuutiot, tatit ja risottoriisi. Kuullota riisiseosta koko ajan hämmentäen. Kun riisi on läpikuultavaa, kaada punaviini kasariin. Anna viinin imeytyä riisiin, jonka jälkeen lisää vähitellen kanalientä. Seoksen tulee kiehua kevyesti poreilemalla. Lisää nestettä, kunnes riisi on kypsää ja kermaista. Riisi vaatii kypsyäkseen noin 15-20 minuuttia. Risoton tulee olla koostumukseltaan löysähköä. Lisää lopuksi Parmesaanilastut ja voi sekä ota risotto pois liedeltä. Anna sen vetäytyä viisi minuuttia ennen tarjoilua. Koristele annos sokeroiduilla mustaherukoilla.

Metso+risotto_1

Viinilasillinen

Pinot noirin aromaattisuus, hedelmäisyys, hapot sekä lempeät tanniinit tekevät siitä hyvän ruokaviinin riistalinnuille.

Bel Echo, Uusi-Seelanti. Alkon nro 461597. Hinta 19,90€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, karpaloinen, pitkä, tyylikäs

Château de Mercey Maranges, Ranska. Alkon nro 478257. Hinta 22,90€.
Kevyt, keskitanniininen, karpaloinen, hennon mausteinen, hieno.

Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi

Metso+risotto_6

Lue myös:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Merja syyskuu 5, 2014 21:49

Vesi herahti kielelle! Mistähän metsoa saisi? Pitäisikö olla metsästäjäsuhteita?

mikko syyskuu 6, 2014 13:47

Kiitokset kommentista!

Kyllä nuo metsästäjäsuhteet ovat varmasti paras keino. Syksyllä voi tiedustella jostain lihatukusta.

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: