Maa-artisokkakeitto ja tryffelivaahto

22.11.2012

Maa-artisokkakeitto ja tryffelivaahto
11 arviota - 4.5

Maa-artisokat ovat nyt kauppojen hyllyillä tuoreimmillaan. Maa-artisokka on mukulakasvi, jonka sato kypsyy vasta myöhään syksyllä. Mukulat voi myös jättää talvehtimaan maahan ja korjata sadon vasta keväällä. Kuorittuna maa-artisokka tummuu helposti, joten se pitää säilyttää kylmässä vedessä. Maa-artisokkaa kannattaa opetella käyttämään sen hienon maun takia. Maultaan maa-artisokka on mieto. Siitä valmistuu herkullinen ja pehmeä sosekeitto, jonka makua täydentämään valmistetaan tryffeliöljyllä aromisoitu maitovaahto.

Maa-artisokkakeitto ja tryffelivaahto (6 hlölle)

  • 1 l maa-artisokkia
  • 3 kpl salottisipuleita
  • 2 cm pala palsternakkaa
  • ¼ kpl fenkoli
  • 5 dl kasvislientä (esim. Puljonki)
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä
  • 2 dl kuohukermaa
  • 20 g voita
  • 2 tl sokeria
  • 2 tl hyvälaatuista suolaa
  • 2 tl rouhittua mustapippuria
  • 2 dl maitovaahtoa
  • 1 rkl hyvälaatuista tryffeliöljyä

Kuori maa-artisokat ja laita ne heti kylmään veteen tummuminen ehkäisemiseksi. Kuori ja leikkaa sipulit, palsternakka sekä fenkoli kuutioiksi. Freesaa kuutioituja kasviksia kattilassa viitisen minuuttia. Lisää maa-artisokat, kasvisliemi, valkoviini, sokeri, suola ja rouhittu mustapippuri kattilaan. Keitä keittoa puoli tuntia. Kaada keitto tehosekoittimeen kuohukerman kanssa ja soseuta hyvin. Kaada sosekeitto takaisin kattilaan ja anna kiehahtaa. Tarkista suola.

Koristele annos tryffeliöljyllä aromisoidulla maitovaahdolla.

Viinilasillinen

Maa-artisokkakeiton kanssa tarjottavaksi soveltuu erinomaisesti aromaattinen ja makeahko valkoviini tai samppanja.

Kungfu Girl Riesling, Yhdysvallat. Alkon nro 516277. Hinta 14,98€.
Puolikuiva, erittäin hapokas, limettisen trooppinen, hienostuneen mineraalinen.

Mumm Cordon Rouge Brut, Ranska. Alkon nro 008741. Hinta 41,50€.
Erittäin kuiva, hapokas, hedelmäisen sitruksinen, kevyen mineraalinen

 

Teksti ja kuvat: Aromipaja / Mikko Niemi

 

Lue myös:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Seija S marraskuu 29, 2012 22:41

Täydet pisteet tästä maa-artisokkakeiton ohjeesta. Taitaa olla ensimmäinen kerta kun näen sellaisen ohjeen, johon ei ole lisätty perunaa. En ymmärrä ollenkaan miksi näin hienoon ja suht.mietoon makuun pitäisi vielä mennä perunaa laittamaan. Itse olen tehnyt maa-artisokkakeittoa vuosikausia ,kts. http://www.headisu.blogspot.fi/2008/10/maa-artisokkakeitto.html
Tuon tryffeliöljyrenkaankin keiton päälle keksin ihan itse. Nyt täytyy jalostaa omaa ohjetta sinun reseptisi mukaisesti, varmaan tulee hienostuneempi keitto.

mikko marraskuu 30, 2012 11:24

Kiva, että pidit reseptistä Seija. Lumista viikonloppua! Mikko

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: