Lohta ja puikulaperunoita cava-sahramikastikkeessa

2.2.2018

Lohta ja puikulaperunoita cava-sahramikastikkeessa
22 arviota - 4.7

Raaka-aineena lohi toimii hyvin yhteen erilaisten lisukkeiden kanssa. Keitetyt ja sen jälkeen paistetut puikulaperunat ja ruusukaalit sulavat suussa. Kun annokseen lisätään vielä tomaattien makeus sekä aromaattinen cava-sahramikastike, on tähti syntynyt.

Lohta, puikulaperunoita, ruusukaalia ja kirsikkatomaatteja cava-sahramikastikkeessa (4 hlölle)

  • 600 g nahatonta lohifileetä
  • 2 tl suolaa
  • 16 kpl pieniä puikulaperunoita
  • 16 kpl ruusukaaleja
  • voita
  • 8 kpl terttukirsikkatomaatteja
  • 1 dl cavaa
  • 3 dl kalalientä (esim. Puljonki)
  • 1 rkl limenmehua
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 2 tl sokeria
  • suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 3 dl kalalientä (esim. Puljonki)
  • 2 tl sahramia
  • 3 dl kuivaa cavaa
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • 1 kpl sipuli
  • 1 kpl porkkana
  • ½ kpl fenkoli
  • ½ dl tuoretta persiljasilppua
  • 2 dl kuohukermaa
  • hyvälaatuista suolaa
  • sokeria
  • öljyä
  • mustapippuria

Paistettu lohi, puikulaperunat ja ruusukaalit
Leikkaa lohifileestä neljä kaunista palaa. Mausta suolalla ja anna sen imeytyä kalaan puolen tunnin ajan. Paista lohipalat paistinpannulla voissa noin 1-2 minuuttia molemmilta puolilta (riippuen lohipalan paksuudesta).
Kuori puikulaperunat ja keitä niitä ruusukaalien kera runsaalla suolalla maustetussa vedessä 5-8 minuuttia (puolikypsäksi). Valuta perunat ja ruusukaalit hyvin. Ennen tarjoilua paista puikuloihin ja ruusukaaliin paistinpannulla voissa kaunis rapea pinta. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.

Uunikirsikkatomaatti:
Mittaa pieneen kattilaan kuohuviini, suolaton kalaliemi, limenmehu, sokeri ja mustapippuri. Keitä lientä kasaan siten, että sitä on jäljellä puolet alkuperäisestä määrästä. Lisää keitokseen oliiviöljy ja mausta suolalla. Liemen tulee maistua hivenen ylisuolaiselta. Kaada liemi uuninkestävään pieneen vuokaan ja nostele tomaatit astiaan. Nesteen tulisi ylettää melkein tomaattien yläosan tasolle. Voit lisätä tarvittaessa oliiviöljyä. Nosta vuoka/astia uunin keskitasolle ja paista tomaatteja 130°C tunnin ajan. Nostele tomaatit varovasti valmiin annoksen päälle.

Cava-sahramikastike:
Kuori porkkana, sipuli ja fenkoli sekä paloittele ne karkeiksi paloiksi. Kuullota niitä kattilassa hetki tilkassa öljyä. Lisää kattilaan kalaliemi, cava, persiljasilppu, sahrami, tomaattipyree, 3 tl hyvälaatuista suolaa sekä 1 rkl sokeria. Keitä kastikeseosta kasaan noin kolmasosaan alkuperäisestä määrästä (varaa tähän aikaa tunti). Siivilöi kastike. Lisää mustapippuria myllystä ja tarkasta seoksen suolaisuus. Kastikepohjan tulee olla aromaattisen makuista ja ylisuolaista. Kastikkeeseen lisätään juuri ennen annoksen tarjoamista vaahdotettu kuohukerma, joka pehmentää kastiketta ja tasoittaa maut.

Viinilasillinen

Piqueras Sauvignon Verdejo, Espanja. Alkon nro 957628. Hinta 29,57 (3 litraa)
Kuiva, keskihapokas, sitruksinen, omenainen, kevyen paahteinen.

Tekstit ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: