Lohi-avokadoleipä uppomunalla on leipien legenda

12.2.2016

Post image for Lohi-avokadoleipä uppomunalla on leipien legenda

Lohen, avokadon, uppomunan ja lime-majoneesin makuliitto on enemmän kuin osiensa summa. Kun tähän yhdistetään vielä puolukkamehulla maustettu uskomattoman hyvä savolainen saaristolaisleipä on leipien legenda valmis.

Lohi-avokadoleipa_1

Lohi-avokadosaaristolaisleipä uppomunalla & lime-majoneesi (4 hlölle)

  • 500 g lohta
  • 2 rkl merisuolaa
  • 1 tl sokeria
  • 1 kpl kananmunan keltuaista
  • 2-3 dl rypsiöljyä
  • 1 kpl lime (majoneesiin käytetään ainoastaan puolikas)
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl valkopippuria
  • 1 tl sinappia
  • 4 kpl kananmunia
  • ½ dl väkiviinaetikkaa
  • suolaa
  • valkopippuria
  • 3 kpl syntikypsiä avokadoja
  • 4 kpl savolaisia saaristolaisleipäviipaleita (Järvi-Suomen Herkku)
  • 100 g rucolaa annosten koristeluun

Lohi-avokadoleipa_2

Poista lohifileestä ruodot ja nahka. Ripottele suola ja sokeri kalan pintaan tasaisesti. Anna kalan maustua jääkaapissa vähintään kahden tunnin ajan. Pyyhi kalan pinnalta irtosuola pois. Hienonna kala pieniksi kuutioiksi terävällä veitsellä.

Majoneesia valmistettaessa on tärkeää, että kaikki aineet ovat huoneenlämpöisiä. Erottele kananmunan keltuaiset ja laita ne tehosekoittimeen. Lisää sekoittimeen ½ limen mehu, ½ limen raastettu kuori, ½ tl valkopippuria, 1 tl suolaa ja 1 tl sinappia. Sekoita ainekset nopeasti. Lisää tehosekoittimeen sen käydessä öljy ohuena nauhana. Majoneesin tulee olla koostumukseltaan paksuhkoa. Anna maustua jääkaapissa tunnin verran.

Kuutioi avokadot pieniksi kuutioiksi. Pyörittele ne lime-mehussa tummumisen estämiseksi.

Riko kananmunat pieniin kuppeihin siten, että niiden rakenne ei hajoa. Laita pienehköön kattilaan 1 litra vettä ja ½ dl etikkaa. Älä mausta uppomunien keitinlientä tässä vaiheessa suolalla, sillä suola huonontaa uppomunien rakennetta. Kun vesi-etikkaseos kiehuu rauhallisen tasaisesti (ei liian kovaa), tee veteen pyörivä liike kauhalla tai lusikalla. Kumoa vauhdikkaasti yksi kananmuna kupista pyörteeseen. Anna kananmunan kiehua tasan kaksi minuuttia, jonka jälkeen nosta se varovasti reikäkauhalla lautaselle. Mausta hyppysellisellä suolaa sekä valkopippurilla. Keitä jäljelle jääneet kananmunat vastaavasti. Jos olet varovainen, voit keittää kaksi kananmunaa samanaikaisesti.

Asettele saaristolaisleivälle avokadokuutioita noin senttimetrin paksuudelta. Lisää avokadokerroksen päälle lohikuutioita vastaava määrä. Annostele lime-majoneesia ruokalusikallinen lohen päälle ja nosta uppomuna varovasti keskelle majoneesia. Koristele annos rucolalla ja limenkuorella.

Lohi-avokadoleipa_3

Kuohuviinilasillinen

Wolfbergerin viinitalo pyrkii valmistamaan persoonallisia viinejä, joissa alueen maaperä ja rypälelajikkeet saavat omat erityispiirteensä esille. Wolfberger on tunnettu erityisesti Cremanteistaan, jotka ovat samppanjamenetelmällä valmistetuista kuohuviinejä. Wolfberger olikin tämän suhteellisen uuden tyypityksen luojia 1976. Cremant d’Alsace valmistetaan tavallisesti Pinot Blanc –rypäleistä.

Wolfberger Crémant d’Alsace Brut. Ranska, AC Crémant d’Alsace. Alkon nro 008814. Hinta 14,38€.
Erittäin kuiva, raikkaan hapokas, kypsän hedelmäinen, sitruksinen, tyylikkään mineraalinen

Teksti ja kuvat: Aromipaja / Mikko Niemi

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

souliina 13 helmikuun, 2016 11:15

Onpa kiva lukea näitä ruokaohjeita, tulee inspis kokeilla kaikkea itsekkin. Olen niin jämähtänyt näihin ainaisiin perusruokiin joita tulee tehtyä, että vaihtelu virkistäisi!

mikko 13 helmikuun, 2016 16:56

Ruoanlaitossa on se hyvä puoli, että aina löytyy uutta kokeiltavaa. Ja vaihtelu todella virkistää.
Mikko

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: