Kukkakaali-fenkolikeitto

14.2.2013

Kukkakaali-fenkolikeitto
11 arviota - 4.8

Hienoaromisen keiton salaisuus piilee chorizoöljyssä. Paistamalla chorizomakkaroita paistinpannulla miedolla lämmöllä, niistä irtoaa kauniin väristä ja intensiivisen makuista öljyä. Tämä öljy sopii loistavasti hienostuneen kukkakaali-fenkolikeiton koristeluun sekä makupariksi kukkakaalille ja fenkolille.

Kukkakaali-fenkolikeitto ja chorizoöljy

  • 1 kpl kukkakaali (n. 700g)
  • 1 kpl fenkoli (n. 200g)
  • 3 kpl salottisipuleita
  • 3 dl kasvislientä (esim. Puljonki)
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä
  • 2 dl kuohukermaa
  • 20 g voita
  • 2 tl sokeria
  • 2 tl hyvälaatuista suolaa
  • 2 tl rouhittua mustapippuria
  • 100 g chorizomakkaraa

Poista kukkakaalista vihreät lehdet ja paloittele se. Kuori ja paloittele fenkoli ja sipulit. Laita paloittelemasi ainekset kattilaan ja kuullota niitä voissa viisi minuuttia miedolla lämmöllä. Älä ruskista kasviksia. Lisää kattilaan valkoviini, kasvisliemi, suola, sokeri ja mustapippuri. Keitä 20 minuuttia kunnes kasvikset ovat täysin kypsiä. Soseuta keitto joko tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella samettimaisen hienoksi. Lisää keittoon kevyesti vaahdotettu kuohukerma ja anna keiton kiehahtaa. Viipaloi chorizomakkara ja paista viipaleita paistinpannulla kymmenisen minuuttia kunnes makkaroiden öljy on irronnut. Ota öljy talteen ja koristele keittoannos muutamalla tipalla öljyä. Öljyn valmistamisesta ylijääneet paistetut chorizomakkarat voit käyttää herkulliseen punaviini-chorizorisottoon.

Kuohuva viinilasillinen

Campo Viejo Cava Brut Reserva, Espanja. Alkon nro 538677. Hinta 9,99€.
Erittäin kuiva, miellyttävän hapokas, sitruksinen, hienon mineraalinen.

Castellblanch Carat, Espanja. Alko nro 008971. Hinta 8,98€.
Kuiva, mielyttävän hapokas, hedelmäinen, sitruksen yrttinen.

Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: