Kokonainen paistettu siika

14.6.2014

Kokonainen paistettu siika
30 arviota - 4.7

Aromaattinen juhla-annos syntyy, kun kokonainen siika kypsytetään sitruunaruoholla, inkiväärillä, chilillä, korianterilla ja hyppysellisellä vaniljaa maustetussa liemessä. Lisukkeeksi tarjoillaan parsaa.

Itamainensiika+parsa_4

Kokonainen itämainen siika sekä parsaa (4 hlölle)

  • 2 kpl kokonaista siikaa
  • 1 kpl vihreä parsanippu
  • 4 dl kalalientä (Puljonki)
  • 3 dl kuivaa valkoviiniä (Wolfberger)
  • 1 dl omenamehua
  • ½ kpl sitruunaruohotanko
  • ½ kpl limen raastettu kuori
  • 3 cm pala tuoretta inkivääriä
  • 2 kpl punaisia chilejä
  • ½ kpl vaniljatanko
  • ½ dl silputtua tuoretta korianteria
  • 2 tl tamarinditahnaa
  • 50 g voita
  • 3 rkl ruokosokeria
  • hyvälaatuista suolaa
  • ripaus valkopippuria
  • ripaus mustapippuria

Itamainensiika+parsa_2

Kuori inkivääri ja sitruunaruoho sekä pilko ne pienen pieniksi paloiksi. Halkaise chilipaprikat, poista niistä siemenet ja suikaloi ne pieniksi paloiksi. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa. Kaada kattilaan kalaliemi, valkoviini ja omenamehu. Anna kiehahtaa ja lisää liemen joukkoon liemiainekset (sitruunaruoho, limen kuori, inkivääri, chili, vanilja, korianteri, tamarinditahna, suola, sokeri ja pippurit). Anna liemen kiehua hymyillen kasaan noin tunnin verran. Viimeistele liemi sekoittamalla sen sekaan voi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Suomusta kalat tai pyydä kalatiskin henkilökunnan tekemään se. Huuhtele siiat kylmän veden alla ja kuivaa ne. Leikkaa kalojen pintaan muutaman millimetrin syvyisiä viiltoja noin senttimetrin välein. Hiero suolaa kalojen pintaan ja sisälle (2 tl / kala) ja jätä ne maustumaan viileään paikkaan liemen valmistuksen ajaksi.

Asettele kalat sopivaan uunivuokaan ja kaada niiden päälle kiehuva aromaattinen liemi. Paista uunissa (200°C) 12 minuuttia. Voit myös valmistaa kalat grillissä.

Kuori parsat ja leikkaa niiden tyviosasta puumainen osa pois. Mikäli parsat ovat paksuja, voit halkaista parsan pituussuunnassa. Tällöin parsat kypsyvät tasaisemmin ja nopeammin. Keitä parsoja parsakattilassa runsaasti suolatussa vedessä 4-8 minuuttia riippuen parsojen koosta.

Asettele valmiit parsat tarjoiluvadille. Nosta parsojen päälle kokonaiset kalat ja kaada liemi vadille. Voit koristella tarjoiluvadin raastetulla lime kuorella sekä persilja-/korianterisilpulla.

Itamainensiika+parsa_3

Viinilasillinen

Wolfberger Riesling-Pinot Gris 2013, Ranska. Alkon nro 576947. Hinta 13,39€.
Kuiva, hapokas, sitruksinen, kevään kukkainen, miellyttävän mineraalinen.

Wolfberger (W)3 2013, Ranska. Alkon nro 597157. Hinta 10,28€.
Kuiva, hapokas, limemäinen, viheromenainen, hennon yrttinen.

Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: