Karitsa confit vaatii aikaa

14.11.2013

Karitsa confit vaatii aikaa
34 arviota - 4.8

Viikonloppuna on aikaa valmistaa karitsaa confit-menetelmällä. Menetelmän ideana on kypsyttää liha miedossa lämmössä öljyyn upotettuna. Kun kypsytysöljyyn lisätään valkosipulia, minttua ja rosmariinia, saadaan lopputuloksena herkullisen mureaa ja maistuvaa lihaa. Aterian kruunaa tummasta oluesta valmistettu aromaattinen kastike.

KaritsaConfit_1

Karitsa confit, Guinness-kastike sekä fenkoli-appelsiinisalaatti (4 hlölle)

  • 4 kpl karitsan paahtopaistia
  • 4 kpl karitsan selyksiä
  • 7 dl ruokaöljyä
  • 3 kpl valkosipulin kynsiä
  • 6 kpl tuoreita mintunoksia
  • 3 kpl tuoreita rosmariininoksia
  • 4 tl suolaa
  • 4 dl Guinness-olutta (tumma olut)
  • 2 dl Coca-Colaa
  • 4 dl vasikanlihalientä (Puljonki)
  • 1 kpl porkkana
  • 1/2 kpl sipuli
  • 1 kpl valkosipuli
  • 2 cm pala palsternakkaa
  • 1 cm pala juuriselleriä
  • 2 tl suolaa
  • 2 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 kpl fenkoli
  • 3 kpl appelsiineja
  • 1 rkl vadelmaviinietikkaa
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • suolaa
  • sokeria

Idea tähän karitsan valmistustapaan on saatu ranskalaisesta ankka confitista. Hiero karitsan paahtopaisteihin ja selyksiin suolaa. Anna niiden maustua tunnin verran huoneenlämmössä. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää öljyyn paloitellut valkosipulinkynnet, yrtit ja suola. Anna öljyn maustua 10 minuuttia miedolla lämmöllä. Kuumenna uuni 90°C. Asettele lihat uuninkestävään kannelliseen astiaan. Kaada yrttiöljy lihojen päälle siten, että ne peittyvät kokonaan. Paista uunissa 6–8 tuntia. Nosta lihat keittiöpaperille, jotta osa rasvasta imeytyy siihen. Ennen tarjoilua viimeistele ja kuumenna lihat paahtamalla niihin rapea pinta kuumassa uunissa grillivastuksien alla.

Kuori palsternakka, selleri, porkkana, sipuli ja valkosipuli sekä leikkaa ne karkeiksi paloiksi. Kuumenna kattilassa nokare voita ja paista siinä juureksia viisi minuuttia. Juuresten tulee saada tummahko väri pintaan, mutta varo kuitenkin niiden polttamista. Lisää kattilaan olut, Coca-Cola ja lihaliemi. Keitä kastiketta kasaan tunnin verran välillä sekoittaen. Siivilöi juurekset pois kastikkeesta ja mausta kastike suolalla ja mustapippurilla.

Kuori fenkoli ja siivuta se ohuiksi viipaleiksi mandoliinilla. Voit käyttää siivuttamiseen myös terävää veistä. Mausta fenkoliviipaleet suolalla (1 tl) ja sokerilla (1 tl) ja kuullota niitä paistinpannulla viitisen minuuttia tilkassa öljyä. Jäähdytä seos jääkaapissa. Leikkaa appelsiineista fileitä ja lisää ne fenkolin joukkoon. Lisää salaattiin oliiviöljy ja vadelmaviinietikka. Tarjoile salaatti kylmänä.

KaritsaConfit_2

Viinilasillinen

Esporão Reserva, Portugali. Alkon nro 470667. Hinta 19,98€.
Täyteläinen, tanniininen, hapokas, metsämarjainen, mausteisen lämmin, hienostuneen tamminen.

Faustino V Reserva, Espanja. Alkon nro 006826. Hinta 16,89€.
Täyteläinen, tanniininen, karpaloinen, kypsän viikunainen, nahkainen, mausteisen lämmin.

Sette Vigne, Italia. Alkon tilausvalikoima nro 923907. Hinta 11,78.
Täyteläinen, tanniininen, marjainen, mausteinen, tamminen.

Teksti ja kuvat Mikko Niemi / Aromipaja

KaritsaConfit_4

Lue myös:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: