Halloweenina herkutellaan hampurilaisilla

23.10.2012

Halloweenina herkutellaan hampurilaisilla
23 arviota - 4.7

Halloweenin juuret työntyvät ajanlaskumme alkuun kelttiläiseen Samhain-juhlaan. Uskottiin, että luonnon kuihtuessa henget saattoivat yrittää houkutella ihmisiä tuonpuoleiseen. Sen vuoksi juhlan aikana poltettiin kokkotulia asutusten ympäristössä. Suomessa vastaavassa juhlassa vainajille tarjottiin juhlaruokaa ja heidän odotettiin kylpevän saunassa. Pyhimysten muistopäivän aattoa kutsuttiin nimellä ”All-hallows Eve”, joka lopulta muuntui meidän tuntemaksemme halloweeniksi. Halloween on yksi maapallomme vanhimpia juhlia ja sitä vietetään ympäri maailman.

Herkulliset ahvenhampurilaiset (6 hlölle)

  • 6 kpl pyöreitä ruisleipäpareja (esim. Reissumies)
  • 6 kpl ahvenfileitä
  • 100 g parmesanjuustoa
  • 1 rku tuoretta rucolaa
  • 6 rkl kapriksia
  • 3 kpl kananmunia
  • 3 dl korppujauhoja
  • 2 kpl lime
  • 3 tl suolaa
  • ruokaöljyä paistamiseen

Marinoidut punasipulit

  • 2 kpl punasipuleita
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 3 rkl balsamiviinietikkaa
  • 1 tl sokeria
  • ½ tl suolaa
  • 1 tl sinappia

Lime-chilimajoneesi

  • 3 kpl kananmunia
  • 3-4 dl rypsiöljyä
  • ½ kpl lime
  • 1 kpl chili
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl valkopippuria
  • 1 tl sinappia

Pese huolellisesti limet ja raasta niiden kuori hienoksi raasteeksi. Kuorta kannattaa raastaa aina hedelmälihaan asti, jotta luonnollinen hedelmäöljy irtoaa ja antaa enemmän makua. Sekoita raastettu lime korppujauhoihin. Mausta suolalla. Riko kananmunat toiseen astiaan ja sekoita. Kääntele ahvenfileet kananmunassa ja sen jälkeen korppujauhoseoksessa. Fileet voivat maustua hetken, jolloin ehdit tehdä muut annoksen osat. Paista ahvenfileitä juuri ennen tarjoilua muutama minuutti molemmilta puolilta.

Kuori punasipulit ja siivuta ne ohuiksi renkaiksi. Sekoita kulhossa oliiviöljy, viinietikka, sokeri, suola ja sinappi. Lisää sipulirenkaat kulhoon ja anna maustua viileässä puolisen tuntia.

Majoneesia valmistettaessa on tärkeää, että kaikki aineet ovat huoneenlämpöisiä. Erottele kananmunan keltuaiset ja laita ne tehosekoittimeen. Lisää sekoittimeen ½ limen mehu, ½ tl valkopippuria, 1 tl suolaa, 1 tl sinappia sekä paloiteltu chilipaprika. Sekoita ainekset nopeasti. Lisää tehosekoittimeen sen käydessä öljy ohuena nauhana. Majoneesin tulee olla koostumukseltaan paksuhkoa.

Kokoa lopuksi hampurilainen. Nostele leipäviipaleille lime-chilimajoneesia, rucolanlehtiä, kapriksia, ahvenfilee, viipaloitua parmesanjuustoa sekä marinoitua punasipulia.

 

Viinilasillinen

Hampurilaisten kanssa nautitaan pirteää ja hedelmäistä viilennettyä valkoviiniä.

Spier Inspire Chardonnay, Etelä Afrikka. Alkon nro 585177. Hinta 8,98€.
Kuiva, hapokas, eksoottisen hedelmäinen, kermaisen paahteinen

Hardys VR Chardonnay, Australia. Alkon nro 568237. Hinta 7,98 €
Kuiva, keskihapokas, pirteän mausteinen, trooppisen hedelmäinen, miellyttävän sitruksinen

Teksti ja kuvat: Mikko Niemi / Aromipaja

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: