Maista, maista mansikkaa ja viiniä makeaa

9.7.2012

Maista, maista mansikkaa ja viiniä makeaa
5 arviota - 4.4

Heinäkuussa herkutellaan metsämansikoilla. Niiden hento aromikkuus ja jäljittelemättömän maku ovat kesän ehdottomia makunautintoja. Nyt niitä löytää, ja kannattaa heti maistaa millaisia makuaarteita Suomen luonto meille tarjoaa. Metsä- tai ahomansikat kypsyvät poimittavaksi heinäkuussa. Ne kasvavat Etelä- ja Keski-Suomen ahoilla, niityillä sekä lehtomaisissa metsissä. Parhaiten niitä löytää valoisilta, aurinkoisilta paikoilta. Kypsien ja punaruskeiden mansikoiden maku on luonnollisimmillaan ja maukkaimmillaan tuoreena, vastapoimittuna. Niitä ei kannata säilöä, sillä hillossa tai pakastettuna niiden maku muuttuu karvaammaksi.

Juustotorttu on kesäisen maukas ja tyylikäs jälkiruoka  (10 ‒ 12 palaa)

Tuorejuustosta ja valmistaikinasta valmistuu kätevästi juustotorttu. Pehmeän ja miedon makuisena sen kumppanina voi tarjota marjoja, hedelmiä tai erilaisia viinejä. Juustotortun voi kattaa yksistään vaikkapa tervetuliaispöytään, tai tarjota aterian päätteeksi jälkiruokana. Sen voi hyvin valmistaa etukäteen, sillä parhaimmalta se maistuu seuraavana päivänä, makujen tiivistyttyä.

  • 1 pkt valmista murotaikinaa
  • täytteeseen:
  • 300 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 2 rkl juoksevaa margariinia
  • 1 dl kevytmaitoa
  • 1,25 dl sokeria
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl maissitärkkelystä
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 3 kananmunaa

Sulata taikina ja painele se voidellun paistovuoan (halkaisija n. 25cm) pohjalle sekä reunoille. Valmista täyte. Pehmitä tuorejuusto. Lisää joukkoon muut ainekset. Maissitärkkelys on hyvä sekoittaa sitruunamehuun ennen lisäystä. Sekoita ainekset hyvin keskenään ja kaada täyte vuokaan. Kypsennä juustotorttua 160 asteessa uunin alatasolla n.1 tunti. Anna jäähtyä.

Metsämansikka etsii viinikaverikseen hienostunutta kumppania.

Metsämansikasta löytyy puhtaita sekä intensiivisiä aromeja. Siihen on taltioitunut makeutta sekä lievää hapokkuutta. Mansikoiden kanssa tarjottavan juustotortun makumaailma on myös kevyt. Viinivalinnoissa voi maistella eri tyyppisten viinien antamia makuvivahteita, ja hakea sitä maistuvinta yhdistelmää.

Perinteinen puolimakea valkoviini, jossa on hedelmäisyyttä, kukkaisuutta ja vivahteikkuutta täydentää mukavasti mansikoiden ja juustotortun makuja. Myös tyylikäs, hyvin viilennettynä tarjottava kuohuviini, jossa on metsämarjaisia piirteitä, sopii hienosti mansikan ja juustotortun kumppaniksi. Vaikka maku monesti onkin kuiva, niin viinin marjaisuus ja pehmeä sitrusmainen hapokkuus sallivat sen tarjoamisen tässä yhteydessä.

Itse asiassa kotimaisen ahomansikan kanssa on hyvinkin suotavaa tarjota kotimaisia marjaviinejä. Ne ovat persoonallista tarjottavaa. Niissä sokeri on usein käynyt vähiin, mutta sopivasti lämmettyään se avautuu myös mansikkaisen juustotortun kaveriksi. Viinien väri, tuoksu ja maku vahvistavat mansikkaista olemusta sekä tuovat heti ensi tuttavuudesta mieleen alkuperänsä.

Makeat viinit sopivat hyvin tarjottavaksi juustotortun kanssa. Hyvin viilennettyjen viinien raikkaus, aromaattisuus sekä makeus tekevät niistä nautinnollisen kumppanin hienostuneelle jälkiruoalle.

Teksti: Heikki Remes
Valokuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: