Hieno kurpitsakeitto

29.10.2012

Hieno kurpitsakeitto
10 arviota - 4

Syksyllä kypsyvä talvikurpitsa on monikäyttöinen raaka-aine. Ero kesäkurpitsaan on sen paksu kuori, joka poistetaan ennen ruoanvalmistusta. Kokonaisesta kurpitsasta valmistuu monta herkkua. Kurpitsan käsittely on helppoa. Ensin kurpitsa halkaistaan ja sitten siemenet ja pehmeä rihmasto koverretaan pois. Paksu kuori poistetaan ja malto paloitellaan. Kurpitsakeitto hurmaa alkuruokana ja sopii mainiosti myös kevyeksi lounaaksi.

Kurpitsasosekeitto (6 hlölle)

  • 1 kg kurpitsa
  • 1 kpl hapokas omena
  • 3 kpl salottisipuleita
  • 1 kpl porkkana
  • 3 dl kasvislientä (esim. Puljonki)
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä
  • 2 dl kuohukermaa
  • 20 g voita
  • 2 tl sokeria
  • 2 tl hyvälaatuista suolaa
  • 2 tl rouhittua mustapippuria
  • annoksen koristeluun kurpitsansiemeniä ja tryffeliöljyllä maustettua maitovaahtoa

Kuori kurpitsa, omena, porkkana ja sipulit sekä paloittele ne. Laita paloittelemasi ainekset kattilaan ja kuullota niitä voissa viisi minuuttia miedolla lämmöllä. Älä ruskista kasviksia. Lisää kattilaan valkoviini, kasvisliemi, suola, sokeri ja mustapippuri. Keitä 30 minuuttia kunnes kasvikset ovat täysin kypsiä. Soseuta keitto joko tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella samettimaisen hienoksi. Lisää keittoon kevyesti vaahdotettu kuohukerma ja anna keiton kiehahtaa. Koristele tryffeliöljyllä maustetulla maitovaahdolla ja kurpitsansiemenillä.

Viinilasillinen
Makeahkon kurpitsaketon kanssa viiniksi sopii puolikuiva ja aromaattinen rieslingviini.

Kungfu Girl Riesling, Yhdysvallat. Alko nro 516277. Hinta 14,98€.
Puolikuiva, erittäin hapokas, sitruunainen, päärynäinen, mielyttävän mineraalinen.

Teksti ja kuvat: Aromipaja / Mikko Niemi

 

Lue myös:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: