Kasvissosekeitto maistuu kesällä

22.5.2013

Kasvissosekeitto maistuu kesällä
11 arviota - 4.73

Sosekeitot maistuvat meille suomalaisille. Perinteistä peruna-purjososekeittoa hieman muuntelemalla saadaan herkullinen keitto, jota maistellessa kesä tuntuu kielellä.

Kasvissosekeitto_1

Herkullinen kasvissosekeitto (6-8 hlölle)

  • 2 kpl isoja perunoita
  • 3 kpl porkkanoita
  • 2 kpl sipuleita
  • 1 kpl valkosipulinkynsi
  • 50 g palsternakkaa
  • 2 kpl tomaatteja
  • ½ kpl fenkoli (n. 100g)
  • 3 cm pala sitruunaruohoa
  • 3 dl kanalientä (esim. Puljonki)
  • 2 dl kuivaa roseeviiniä
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 dl creme fraichea (ranskankerma)
  • 2 tl kuivattua persiljaa
  • 2 tl sokeria
  • 2 tl hyvälaatuista suolaa
  • 2 tl rouhittua mustapippuria
  • 30 g pinjansiemeniä
  • 30 g kuorittuja manteleita
  • 30 g cashewpähkinöitä
  • 30 g kuivattuja suppilovahveroita

Kasvissosekeitto_3

Kuori perunat, porkkanat, sipulit, valkosipuli, palsternakka ja paloittele ne karkeiksi paloiksi. Leikkaa tomaatit ja fenkolin puolikas neljään osaan ja laita ne isoon kattilaan juurespalojen kanssa. Kaada kattilaan viini ja kanaliemi. Ainesten yläpinnan tulisi olla nesteen peitossa, joten lisää tarvittaessa hieman vettä. Lisää kattilaan suola, sokeri, persilja ja mustapippuri. Keitä aineksia noin 40 minuuttia kunnes ainekset ovat täysin kypsiä. Soseuta keitto tehosekoittimessa. Lisää tehosekoittimeen lopussa ranskankerma ja kuohukerma. Jos keitto ei mahdu kerralla tehosekoittimeen voit soseuttaa sen useammassa osassa tai käyttää sauvasekoitinta. Kuumenna keitto kiehumispisteeseen ja tarjoile pähkinä-sienilisukkeen kera.

Pilko mantelit ja cashewpähkinät hieman pienemmiksi. Paahda pähkinöitä, siemeniä ja sieniä muutama minuutti kuumalla ja kuivalla paistinpannulla. Pähkinöistä ja siemenistä irtoaa taivaallinen aromi luontaisten öljyjen irrotessa niistä paahdettaessa. Lisuke keittoon kannattaa valmistaa keiton poristessa kattilassa.

Kasvissosekeitto_5

Viinilasillinen

Kesän parhaita muistoja on luontevaa muistella roseviinin kera. Viinin värin punertava kuulaus sekä tuoksun ja maun keveys tuovat eittämättä mieleen kesän.

Domaine du Valdaray, Ranska. Alkon nro 470387. Hinta 15,17€.
Lohenpunainen, tuoksultaan sitruksisen greippimäinen, maultaan kuiva, hapokas, punaherukkainen, kevyen mansikkainen.

Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé 2011, Chile. Alko n:ro 7142. Hinta 9,99.
Helakanpunainen, runsaan aromikkaan tuoksuinen ja voimakkaan hedelmäinen, puolikuiva, yrttinen.

Lancers Rosé, Portugali. Alko tilausvalikoima n:ro 920497. Hinta 8,98.
Oranssinpunainen, tuoksultaan marjaisa ja maultaan puolikuiva, kevyesti pirskahteleva, raikas, pehmeä.

Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja

Kasvissosekeitto_4

Lue myös:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: