Lasagne on ihan parasta arkiruokaa. Cheddarin juuret juontavat lähes tuhannen vuoden päähän Englantiin. Suomen parhaaksi valittu cheddar syntyy Leivonmäellä perinteisistä aineksista: maidosta, hapatteesta, suolasta, juoksutteesta ja annatto -pensaan siemenistä puristettusta väristä.
Herkullinen cheddar-lasagne (iso vuoka)
Jauhelihakastike:
600 g jauhelihaa
2 kpl porkkanoita
2 kpl punasipuleita
100 g palsternakka
3 kpl valkosipulinkynttä
1 tlk tomaattimurskaa (Mutti)
1 rku basilikaa
1 rkl hunajaa
oliiviöljyä paistamiseen
suolaa
mustapippuria
Cheddarkastike:
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
1 l maitoa
150-200 g Jukolan aito cheddaria
ripaus viherpippuria
ripaus muskottipähkinää
1 pkt lasagnelevyjä
Cheddarlasagne maistuu koko perheelle
Ruskista pannulla jauheliha oliiviöljyssä. Kuori ja suikaloi porkkanat, punasipulit, valkosipulit ja palsternakka. Lisää suikaloidut vihannekset pannulle ja kuullota niitä kymmenisen minuuttia. Lisää hunaja ja tomaattimurska. Anna muhia vielä 10 minuuttia. Lisää lopuksi silputtu basilika ja maun mukaan suolaa ja pippuria.
Sulata voi kattilassa, mutta älä anna sen ruskistua. Lisää jauhot ja sekoita hyvin. Lisää maitoa pienissä erissä koko ajan hämmentäen. Kun koko maito on lisätty anna kastikkeen kiehua pienellä lämmöllä muutama minuutti. Lisää Jukolan cheddar ja anna sen sulaa. Mausta pippurilla ja muskottipähkinällä.
Voitele lasagnevuoka oliiviöljyllä. Laita pohjalle jauhelihakastiketta ja kaada päälle juustokastiketta. Lado päälle kerros lasagnelevyjä. Toista kerroksittain, kunnes päällimmäiseksi jää kerros lasagnelevyjä. Kaada levyjen päälle juustokastikkeen loppu siten, että levyt peittyvät. Paista 200°C uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Nosta lasagne uunista ja anna vetäytyä kymmenisen minuuttia.
Viinilasillinen
Bestheim Pinot Gris Premium Réserve, Ranska. Alkon nro 909317. Hinta 14,02€.
Kuiva, keskihapokas, omenainen, sitruksinen, persikkainen, hennon mausteinen.
Chavin Coteaux d’Aix en Provence Rosé Organic, Ranska. Alkon nro 413357. hinta 16,01€.
Kuiva, hapokas, mansikkainen, hennon karpaloinen, vadelmainen, punaherukkainen, kevyen yrttinen.
Teksti ja valokuvat: Aromipaja / Mikko Niemi