Joulupöydän graavilohi

19.12.2017

Joulupöydän graavilohi
8 arviota - 4.8

Tänä jouluna yrttinen Valhalla-likööri maustaa graavilohen. Valhallan maustamiseen on käytetty siankärsämöä, väinönputkea ja koiruohoa, joilla on kansaperinteessä lukuisia parantavia vaikutuksia.

Graavilohi_1

Valhalla-graavattua lohta ja jouluista punakaalisalaattia

  • 1 kg lohta
  • 4 rkl Valhalla-likööriä
  • 1 ½ tl sokeria
  • 4 rkl karkeaa merisuolaa
  • 1 tl valkopippuria
  • 2 kpl pientä katajanoksaa
  • 400 g punakaalia
  • 2 kpl porkkanoita
  • ½ kpl omena
  • ½ kpl fenkoli
  • 5 dl vettä
  • 1 dl väkiviinaetikkaa
  • 3 kpl tähtianiksia
  • ½ kpl vaniljatanko
  • 5 kpl neilikoita
  • 1 kpl kanelitahko
  • 3 cm pala tuoretta inkivääriä
  • 2 tl sokeria
  • 2 tl suolaa
  • 1 kpl kananmunan keltuainen
  • 3 dl rypsiöljyä
  • ½ kpl lime
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl sokeria
  • ½ tl valkopippuria
  • ½ tl sinappia

Graavilohi_3

Laita lohifilee voipaperin päälle nahkapuoli alaspäin. Ripottele fileelle ripaus sokeria, jotta kalafilee pysyy pehmeänä. Hiero Valhalla-likööriä lohen pintaan ja rouhi pinnalle valkopippuria. Sirottele kalan pinnalle karkeaa merisuolaa ja muutama murskattu katajanoksa. Kääri lohifilee tiukaksi kääreeksi ja aseta sen päälle kevyt paino. Pidä jääkaapissa vuorokausi. Poista kalafileestä ennen tarjoilua katajanoksat ja suola. Leikkaa lohifilee ohuiksi viipaleiksi juuri ennen tarjoamista. Graavisuolattu kala säilyy kokonaisina fileenä jääkaapissa 5 vuorokautta.

Suikaloi punakaali, porkkanat, omena ja fenkoli ohuiksi suikaleiksi. Kiehauta vesi, etikka ja mausteet. Anna liemen jäähtyä rauhassa ja siivilöi siitä mausteet pois. Kaada mausteseos salaatin päälle ja sekoita hyvin. Anna salaatin maustua yön yli jääkaapissa. Siivilöi neste pois seuraavana päivänä ja lisää 1dl majoneesia (resepti alla). Tarjoile jouluinen punakaalisalaatti saaristolaisleivän päällä graavilohen kera.

Majoneesia valmistettaessa on tärkeää, että kaikki aineet ovat huoneenlämpöisiä. Erottele kananmunan keltuainen ja laita se tehosekoittimeen. Lisää sekoittimeen ½ limen mehu, ½ tl valkopippuria, 1 tl suolaa sekä ½ tl sokeria. Sekoita ainekset nopeasti. Lisää tehosekoittimeen sen käydessä öljy ohuena nauhana. Majoneesin tulee olla koostumukseltaan paksuhkoa. Laita majoneesi jääkaappiin maustumaan vähintään tunnin ajaksi.

Graavilohi_4

Viinilasillinen

Graavilohen ja hapokkaan jouluisen salaatin kanssa sopii tarjottavaksi aromaattiset valkoviinit.

Tarapacá Sauvignon Blanc Chardonnay Viognier, Chile. Alkon nro 553387. Hinta 8,98€.
Kuiva, hapokas, sitruksisen hedelmäinen, herukkainen, kevyen mausteinen.

Domaine Zinck Riesling Prestige, Ranska. Alkon nro 007363. Hinta 14,99€.
Puolikuiva, hapokas, hedelmäinen, hennon sitruksinen, mausteisen yrttinen.

Las Moras Rosé Shiraz-Viognier, Argentiina. Alkon nro 555577. Hinta 9,99€.
Erittäin kuiva, hapokas, vadelmainen, mielyttävän sitruksinen, hienostuneen tasapainoinen.

Tekstit ja valokuvat: Aromipaja / Mikko Niemi

 

Lue myös:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: