Espanjalainen munakas

4.12.2012

Post image for Espanjalainen munakas
Espanjalainen munakas
203 arviota - 4.72

Espanjan eväillä pärjää pitkälle.

Olipa aamu, lounasaika tai illan tapasretki, niin espanjalainen perunamunakas on maistuva hetki. Tortilla Española on kevyt eväs siltään, tai hieman täyteläisempänä espanjalaiseen tapaan tomaatin, ilmakuivatun kinkun ja vaalean leivän kanssa. Munakas saa kuohkean rakenteen, kun perunat käytetään paistokseen raastettuina. Keitetyt perunat nopeuttavat myös varsinaisen munakkaan tekemistä.

 

Espanjalainen munakas

Espanjalainen munakas

  • 6‒7 keskikokoista perunaa
  • 1 keskikokoinen sipuli
  • 5‒6 kananmunaa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • suolaa

Perunamunakkaan raaka-aineet ovat yksinkertaiset, ja kuohkeuden salaisuutena ovat raastetut perunat. Keitä perunat lähes kypsiksi ja jäähdytä. Kuori ja raasta karkeaksi. Pilko sipuli pieneksi. Laita molemmat kulhoon ja mausta suolalla. Riko kananmunat kulhoon, sekoita haarukalla ja lisää joukkoon peruna-sipuliseos. Kaada oliiviöljy paistipannulle, jossa on korkeahkot reunat. Anna lämmetä hieman ja kaada kananmuna-peruna-sipuliseos tasaisesti pannulle. Oliiviöljyn tulisi lähes peittää paistos. Pidä lämpötila tasaisena, niin ettei tortilla pala. Anna kypsyä ja ruskistua pannulla 15‒20 minuutin ajan. Käännä tortilla pannulla paiston loppupuolella ison lautasen avulla, ja anna kokonaisuuden kypsyä vielä muutama minuutti kullankeltaiseksi paistokseksi.

Espanjalainen munakas saa aamupalalla tai lounaalla täydennykseksi hieman tomaattia ja ilmakuivattua kinkkua.

 

Viinilasillinen

Espanjalainen munakas on suosittu tapas. Campo Viejo Cavan hedelmäisyys ja hento mineraalisuus sopivat hyvin perunamunakkaan kuohkeaan makuun. Kuohuviinin pehmeä mousse on aina tyylikäs kumppani tapakselle. Campo Viejon punaviineistä nuoren Crianza-viinin hedelmäisyys sopii munakkaan makuun paremmin kuin Reserva, jossa tammisuus tekee viinistä voimakkaan ja mausteisen.

Campo Viejo Cava Brut Reserva. Espanja, Rioja. Alko nro 538677. Hinta 9,99.
Vaaleankeltainen, hedelmäinen tuoksu ja erittäin kuiva(10 g/l), keskihapokas ja kevyen mineraalinen maku.

Campo Viejo. Espanja, Rioja 2008. Tempranillo. Alko nro 6941. Hinta 10,29.
Punainen, karpaloinen tuoksu ja täyteläinen, keskitanniininen, marjaisa sekä hennon tamminen maku.

Campo Viejo Reserva. Espanja, Rioja 2006. Tempranillo, Garnacha, Mazuelo. Alko nro 6576. Hinta 13,80.
Punainen, kypsän kirsikkainen tuoksu ja keskitäyteläinen, mausteinen, nahkainen ja pitkä maku.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

 

Lue myös:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Mika tammikuu 1, 2015 15:18

Tämä oli oikein maukas resepti. Kiitos!

mikko tammikuu 1, 2015 17:35

Tervehdys Mika,

Kiitos kommentistasi. Kiva, että maistui.

Hyvää alkanutta vuotta,
Mikko

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: