Herkullinen lihapata

14.1.2014

Herkullinen lihapata
45 arviota - 4.5

Voitko kuvitella parempaa, kuin herkullisen lihapadan tuoksun avatessasi kotiovesi pakkaspäivän ulkoilun jälkeen? Pataruoat ovat käteviä, sillä ne muhivat uunissa ja paranevat tunti tunnilta. Et ole sidottu hellan ääreen, vaan voit nauttia auringosta, lumesta, liikunnasta ja pakkasesta.

Lihapata_1

Herkullinen Burgundinpata ja perunamuusi (8-10 henkilölle)

  • 1 kg härän/naudan ulkopaistia tai ulkofileetä
  • 1 kpl iso sipuli
  • 800 g palsternakka
  • 4 dl punaviiniä
  • ½ l lihalientä (Puljonki)
  • 1 tlk paseerattua tomaattia (Mutti)
  • 400 g säilöttyjä kokonaisia herkkusieniä
  • 200 g hillosipuleita
  • 2 rkl mustaherukkahyytelöä
  • 3 kpl laakerinlehti
  • 1 rkl rouhittua mustapippuria
  • 3-4 tl hyvälaatuista suolaa
  • ½ dl tuoretta persija silputtuna
  • 1 kg rosamunda perunoita
  • 1 dl maitoa
  • 100 g voita
  • ½ dl tuoretta persiljaa silputtuna
  • suolaa

Poista lihasta kalvot ja leikkaa se noin 1cm3 kokoisiksi kuutioiksi. Kuori ja leikkaa sipuli sekä palsternakka pieniksi kuutioiksi. Kuumenna iso pata kuumaksi liedellä ja lisää sinne tilkka öljyä sekä sipulikuutiot, palsternakkakuutiot ja hillosipulit. Paahda niitä muutama minuutti. Lisää pataan lihakuutiot ja ruskista ne. Lisää pataan punaviini, lihaliemi, paseerattu tomaatti, mustaherukkahyytelö, laakerinlehdet, rouhittu mustapippuri, persilja, suola ja herkkusienet. Anna kiehahtaa ja tarkasta suolan määrä. Voit lisätä suolaa, jos siihen on tarvetta. Laita pata uuniin ja anna sen muhia siellä vähintään 2 tuntia (130˚C). Voit pitää pataa uunissa jopa 6 tuntia. Mitään kiirettä ei ole!

Kun pata kypsyy uunissa on aika valmistaa perunamuusi. Kuori perunat. Laita perunat kattilaan ja laske siihen vettä siten, että perunat peittyvät. Lisää keitinveteen runsaasti suolaa (noin 8 tl). Suola ei ehdi imeytyä keittämisen aikana perunoihin kokonaan, mutta maustavat niitä sopivasti. Keitä perunat täysin kypsiksi (noin 30 min). Kaada keitinvesi pois. Sorvo perunat survimella ja lisää kattilaan maito, voi ja persiljasilppu.

Lihapata_4

Viinilasillinen

Canepa Genovino Carignan Syrah Carmenère, Chile. Alkon nro 482747. Hinta 18,87€.
Pejmeän täyteläinen, tanniininen, punamarjainen, hennon karpaloinen, mausteinen, tamminen, pitkä.

Geyser Peak Reserve Alexandre Meritage. USA, California. Alkon nro 484727. Hinta 22,80 €
Pehmeä, keskitäyteläinen, hienostunut, kukkaisen hedelmäinen, suklainen

Zenato Amarone della Valpolicella Classico, Italia. Alkon nro 458517. Hinta
Erittäin täyteläinen, tanniininen, luumuinen ja viikunainen, hienon kirsikkainen, mausteinen, hienostunut.

Teksti ja kuvat: Aromipaja / Mikko Niemi

Lihapata_2

 

Lue myös:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Juha joulukuu 8, 2014 13:14

Moro!

Tänään olisi ajatus tehdä tämän ohjeen mukaan. Aikasemmin en ole käyttänyt sivustoasi, mutta toi tulostushomman voisi kehittää. Tulostin ohjeen normaalisti tuosta ”napista”, jonka linkki
tuossa oli. 2 sivua ohjeita ja 4 sivua mainoksia.

Tulostuksen voisi kenties tehdä ”riisuttuun malliin”. 🙂

Jännityksellä odotan millainen pata tulee 🙂

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: