Syksy ja talvi ovat parasta kurpitsakautta. Upean makuinen rukiinen cheddar-lohi-kurpitsapiirakka sopii mainiosti lounaaksi, iltapalaksi tai illanistujaisiin. Jukolan juuston Suomen parhaan cheddarin palkinnonkin saanut mustapippuricheddar antaa kurpitsapiirakalle suuta hivelevän täyteläisyyden.   Rukiinen cheddar-savulohi-kurpitsapiirakka (6-8 hlölle) Taikina: ½ dl kylmää vettä 3 dl ruisjauhoja 1 dl erikoisvehnäjauhoja ½ tl suolaa 125 g voita 50 g raastettua Jukolan […]

Herkullinen sadonkorjaajan perunamunakas valmistetaan uuden sadon perunoista. Lisäksi paahdetaan rapeita chorizomakkaran muruja. Annos viimeistellään upean näköisellä ja makuisella punajuurimajoneesilla ja rapeilla palsternakkasipseillä. Tämän ruoan kanssa maistuu ryhdikäs Jacob’s Creekin Le Petit Rosé. Perunamunakasta, punajuurimajoneesia, chorizomurua ja friteerattuja palsternakkasipsejä (6 hlölle) ½ kg uusia perunoita 1 keskikokoinen sipuli 6 kpl kananmunia 1 dl oliiviöljyä 1,5 tl […]

Sienisalaatti-kylmäsavuhärkäleipä

by mikko heinäkuu 14, 2019
Thumbnail image for Sienisalaatti-kylmäsavuhärkäleipä

Metsäsieniaika on käsillä. Sienisalaatista, kylmäsavuhärästä, chili-cheddarista ja paahdetuista pinjansiemenistä valmistuu käden käänteessä herkullinen leipä.   Metsäsienisalaatti-kylmäsavuhärkäleipä (6 hlölle) 3 dl suolasieniä tai ryöpättyjä metsäsieniä ½ kpl pieni sipuli ½ tl suolaa ½ tl valkopippuria rouhittuna 1 dl smetanaa 6 siivua saaristolaisleipä 100 g kylmäsavuhärkää 50 g pinjansiemeniä 100 g Jukolan aito cheddar chili 1 rasia […]

Lue lisää… →

Valkosipulikatkaravut – Gambas Pil Pil

by mikko heinäkuu 12, 2019
Thumbnail image for Valkosipulikatkaravut – Gambas Pil Pil

Välillä unohtuu, että yksinkertainen on ihan parasta. Gambas Pil Pil on maukas katkarapuruoka espanjalaiseen tyyliin. Se valmistuu käden käänteessä ja sopii mainiosti illanistujaisiin. Katkaravut valkosipuliöljyssä – Gambas Pil Pil (4 hlölle) 200 g isoja katkarapuja 200 g jättikatkaravun pystöjä 4-5 kynttä valkosipulia 1 kpl punainen chili 1 tl paprikajauhetta ½ dl silputtuna tuoretta persiljaa 2 […]

Lue lisää… →

Paahdetut chili-kukkakaalit

by mikko heinäkuu 10, 2019
Thumbnail image for Paahdetut chili-kukkakaalit

Paahdettujen chili-kukkakaalien valmistaminen sujuu helposti uunissa tai grillissä. Suolaisenmakea chilikastike hierotaan kukkakaalien pintaan. Tämä herkku on pakko kokeilla!   Paahdetut chili-kukkakaalit (4 hlölle) 2 kpl kukkakaaleja 1 dl valkoviinietikkaa 1 dl sokeria 4 rkl tomaattipyree 1 punainen chili paloiteltuna 4 rkl soijaa 2 rkl maissijauhoja 1 dl ananasmehua Kiehauta kattilassa etikka, sokeri, tomaattipyree, chilipalat ja […]

Lue lisää… →

Chili-cheddar couscoussalaatti

by mikko heinäkuu 9, 2019
Thumbnail image for Chili-cheddar couscoussalaatti

Kesällä on mukava syödä nopeasti valmistettavia ja herkullisia salaatteja. Jukolan Juuston chili-cheddar maustaa ruokaisan couscous-pohjaisen salaatin, joka maistuu lounaalla tai grilliherkkujen lisäkkeenä. Testasin upean Etzin roseeviinin, vahva suositus sille! Chili-cheddarilla maustettu couscoussalaatti (4-6 hlölle) 3 dl couscous 2 rkl kana- tai kasvisfondi 3 dl vettä 160 g Jukolan aito cheddar chili 6 kpl tomaatteja 1 […]

Lue lisää… →

Tonnikala, parsa ja limehollandaisekastike

by mikko toukokuu 11, 2019
Thumbnail image for Tonnikala, parsa ja limehollandaisekastike

Parsa on ikivanha lääkekasvi, mutta vielä varmempi kevään merkki. Parsan kanssa tarjoillaan paahdettua tonnikalaa ja syntisen hyvää limehollandaisekastiketta, jonka tekemisessä ei voita säästellä. Paahdetua tonnikalaa, parsaa, limehollandaisekastiketta (4 henkilölle) 4 kpl tonnikalafileepihvi (n. 150 g/hlö) 1 kpl vihreitä parsanippu 1 kpl parsanippu 1 kpl lime 3 rkl valkoviinietikkaa 1 kpl salottisipuli ½ tl valkopippuria rouhittuna […]

Lue lisää… →

Herkullinen parsa-cheddarpaistos uunissa

by mikko maaliskuu 23, 2019
Thumbnail image for Herkullinen parsa-cheddarpaistos uunissa

Kevät kolkuttaa ovella. On aika nauttia kevään ensimmäinen parsa-annos. Parsa on ikivanha lääkekasvi, jolla on useita terveyttä parantavia vaikutuksia. Parsa sisältää kaikista kasveista eniten foolihappoa, jonka on todettu alentavan sydän-, verisuoni- ja sydäntautiriskiä. Parsaa, ilmakuivattua kinkkua, tomaattia ja cheddaria paahdettuna uunissa (4 hlölle) 1 nippu vihreää parsaa 150 g ilmakuivattua kinkkua 150 g Jukolan Aito […]

Lue lisää… →

Treffiruokaa – bloggaajien parhaat reseptit

by mikko maaliskuu 12, 2019
Thumbnail image for Treffiruokaa – bloggaajien parhaat reseptit

Viime aikoina minulta on pyydetty poikkeuksellisen paljon sopivia reseptejä treffeillä tarjottavaksi tai yhdessä kokattavaksi. Mikä on hyvä treffiruoka? Onko se ruokaa, josta toinen pitää vai ruokaa joka on juuri nyt trendien mukaista? Oikeita vastauksia lienee yhtä monta kuin treffejä. Tämän vuoksi kysyinkin ruokabloggaajilta heidän parhaat treffiruokasuosituksensa ja reseptit niihin. Olkaa hyvä, parhaat treffiruoat 2019 ovat: […]

Lue lisää… →

Herkullinen cheddar-lasagne

by mikko helmikuu 28, 2019
Thumbnail image for Herkullinen cheddar-lasagne

Cheddarin juuret juontavat lähes tuhannen vuoden päähän Englantiin. Suomen parhaaksi valittu cheddar syntyy Joutsan Leivonmäellä perinteisistä aineksista: maidosta, hapatteesta, suolasta, juoksutteesta ja annatto -pensaan siemenistä puristettusta väristä. Herkullinen cheddar-lasagne (iso vuoka) Jauhelihakastike: 600 g jauhelihaa 2 kpl porkkanoita 2 kpl punasipuleita 100 g palsternakka 3 kpl valkosipulinkynttä 1 tlk tomaattimurskaa (Mutti) 1 rku basilikaa 1 […]

Lue lisää… →

Herkullinen madekeitto Aromipajan tapaan

by mikko helmikuu 22, 2019
Thumbnail image for Herkullinen madekeitto Aromipajan tapaan

Parhaiten hienostuneen mateen maku toimii kermaisessa madekeitossa. Kun keittoon lisätään runsaasti fenkolia ja tilliä sekä runsas hyppysellinen upeanmakuista sahramia, sopii keitto vaikka kuningattarelle tarjottavaksi. Hyvää talvipäivän keittohetkeä! Sahrami-fenkoli madekeitto (6 hlö) n. 1,5kg kokonainen made (+ mateenmaksa) vettä 3 dl kuivaa valkoviiniä 1 kpl fenkoli 2 kpl iso sipuli 8 kpl maustepippuria 10 kpl mustapippuria […]

Lue lisää… →

Herkulliset hirviwallenberginpihvit

by mikko helmikuu 7, 2019
Thumbnail image for Herkulliset hirviwallenberginpihvit

Useiden ruokakauppojen valikoimista löytyy nykyään hirvenjauhelihaa. Toki lihan voi itsekin jauhaa, jos sopiva lihapala löytyy vaikkapa omasta pakastimesta. Wallenberginpihvien salaisuus on jauhelihamassaan lisätty kuohukerma sekä pihvien paistaminen runsaassa voissa. Hirviwallenberginpihvit (4 hlölle)  500 g hirvenjauheliha 3 kpl salottisipuleita 3 kpl kananmunan keltuaisia 2 dl kuohukermaa 2 tl suolaa 1 tl maustepippuria 2 dl korppujauhoja runsaasti […]

Lue lisää… →

Blinejä ja espanjalaisia herkkuja

by mikko helmikuu 5, 2019
Thumbnail image for Blinejä ja espanjalaisia herkkuja

Blinit ovat venäläisen keittiön klassikko, joita nautitaan nimenomaan helmikuussa laskiaisen aikaan. Niiden sanotaan symboloivan aurinkoa, joka palaa pimeän talven jälkeen. Kun blinitaikinajuuren antaa tekeytyä yön yli, tulee blineihin maidon, hiivan ja tattarijauhojen käymisen seurauksena hieman hapan maku. Lisäämällä taikinaan ennen paistamista kovaksi vatkatut munanvalkuaiset, ja ehkä myös hieman olutta, saadaan blineihin niihin kuuluvaa rapeutta ja […]

Lue lisää… →

Pippuripihvi ja Hasselbackan perunat

by mikko marraskuu 2, 2018
Thumbnail image for Pippuripihvi ja Hasselbackan perunat

Pippuripihvi on hienostunut ruoka vaativaankin makuun, kun sen valmistaa huolella. Aromaattinen Marsalaviinikastike ja Hasselbackan perunat kruunaavat aterian. Pippuripihvi, Hasselbackan perunat ja Marsalakastike (6 hlölle) 800 g häränfilee 3 rkl rouhittua pippuria (musta, viher, rose) 3 rkl Maldon suolaa voita ja öljyä paistamiseen 3 dl Marsala-viiniä 2 dl punaviiniä 5 dl vasikanlihalientä (esim. Puljonki) 10 kpl […]

Lue lisää… →

Lohi-lime-hapankorppuhampurilainen

by mikko lokakuu 31, 2018
Thumbnail image for Lohi-lime-hapankorppuhampurilainen

Syksyn makupala on kaunis lohihampurilainen, jossa yhdistyvät suomalainen ja itämainen makumaailma. Tämä moderni hampurilainen sopii hienosti nautittavaksi Amuse bouchen tavoin ennen varsinaista ateriaa hyvän kuohujuoman kera. Moderni lohihampurilainen 200 g graavilohta 10 kpl hapankorppuja 2 dl kasvislientä 5 cm pala sitruunaruohoa 1 kpl kananmunan keltuainen 2-3 dl rypsiöljyä ½ kpl lime ½ tl suolaa ½ […]

Lue lisää… →

Hienostunut kuharulla saa veden kielelle

by mikko elokuu 18, 2018
Thumbnail image for Hienostunut kuharulla saa veden kielelle

Loistavat juurekset ovat hetki sitten kerätty kasvimailta ja niiden upeat aromit odottavat lautaselle pääsyä. Tässä annoksessa maultaan makeahko punajuuri saa makuparikseen kirpeän pihlajanmarjan sekä upeaväristä ja täyteläistä porkkanaa säestää hienostunut fenkoli. Ilmakuivattu kinkku tuo kuharullaan mielenkiintoisen vivahteen. Kuharullat 4 kpl kuhafileitä 8 kpl ilmakuivattua kinkkua hyvälaatuista suolaa voita paistamiseen Täysin ruodottoman kuhafileen saat leikkaamalla fileiden […]

Lue lisää… →

Kesäkurpitsakeittoa ja ilmakuivattua kinkkua

by mikko elokuu 9, 2018
Thumbnail image for Kesäkurpitsakeittoa ja ilmakuivattua kinkkua

Herkullinen kesäkurpitsakeitto hurmaa alkuruokana ja sopii mainiosti myös lounaaksi. Kun keitto vielä aateloidaan ilmakuivatusta kinkusta leikatuilla ohuilla suikaleilla ja saksanpähkinöillä, on makuelämys taattu. Tämä makuyhdistelmä kannattaa testata! Kesäkurpitsakeittoa, ilmakuivatun kinkun suikaleita ja saksanpähkinää (6 hlölle) 1 l kanalihalientä (Puljonki) 700 g kiinteitä kesäkurpitsoita 2 kpl kananmunankeltuainen 5 dl kuohukermaa 3 tl suolaa 1 tl mustapippuria […]

Lue lisää… →

Herkullinen mustikkapiirakka muropohjalla

by mikko elokuu 8, 2018
Thumbnail image for Herkullinen mustikkapiirakka muropohjalla

Aromipajan mustikkapiirakan taivaallinen maku on peräisin ruskeaksi paahdetusta voista. Tätä mustikkapiirakkareseptiä et voi olla kokeilematta! Herkullinen mustikkapiirakka paahdetusta voista valmistetulla muropohjalla 130 g voita 3 dl vehnäjauhoja 1 dl hienoa sokeria 1 tl leivinjauhetta 1 kpl kananmuna 7 dl mustikoita 2 rkl perunajauhoja 3 rkl sokeria 2 dl vaniljakastiketta vaahdotettuna Kuumenna voi kattilassa keskilämmöllä ja […]

Lue lisää… →

Guinness-oluessa haudutettu kaalilaatikko

by mikko heinäkuu 12, 2018
Thumbnail image for Guinness-oluessa haudutettu kaalilaatikko

Perinteistä, herkullista ja maukasta kaalilaatikkoa harva meistä lähtee muokkaamaan. Halusin tarjota saksalaisvieraillemme kuitenkin jotain kotimaista perinneruokaa hieman uudella twistillä ja päädyin kaalilaatikkoon. Annoin kaalien hautua tummalla Guinness-oluella maustetussa vasikanlihaliemessä tunnin ajan. Maltaanmakuinen ja hieman siirappinen haudutusliemi antoi kaalilaatikkoon upean vivahteen, joka varmasti jäi vieraidemme muistoihin. Tummassa Guinness-oluessa haudutettu kaalilaatikko 1 ½ dl puuroriisiä (keittämätöntä) 4 […]

Lue lisää… →

Limekuhaa juhlahetkiin

by mikko heinäkuu 11, 2018
Thumbnail image for Limekuhaa juhlahetkiin

Satokautemme kasvimailla ja metsissä on parhaimmillaan. Sienet, vihannekset ja marjat odottavat poimijaansa. Onnistuneen retken jälkeen kannattaa pysähtyä ihastelemaan saalistaan. Etuoikeuttamme kannattaa juhlistaa herkullisella juhla-aterialla! Tämän annoksen raaka-aineet löytyvät parhaassa tapauksessa retken varrelta. Satokauden limekuha (4 henkilölle) 4 kpl kuhafileetä 2 kpl kananmunaa 2 dl korppujauhoja 2 limeä hyvälaatuista suolaa öljyä paistamiseen 1 nippu porkkanoita puoli kourallista tuoretta […]

Lue lisää… →