Blinejä ja espanjalaisia herkkuja

31.1.2013

Blinejä ja espanjalaisia herkkuja
16 arviota - 4.8

Blinit ovat venäläisen keittiön klassikko, joita nautitaan nimenomaan helmikuussa laskiaisen aikaan. Niiden sanotaan symboloivan aurinkoa, joka palaa pimeän talven jälkeen. Kun blinitaikinajuuren antaa tekeytyä yön yli, tulee blineihin maidon, hiivan ja tattarijauhojen käymisen seurauksena hieman hapan maku. Lisäämällä taikinaan ennen paistamista kovaksi vatkatut munanvalkuaiset, ja ehkä myös hieman olutta, saadaan blineihin niihin kuuluvaa rapeutta ja kuohkeutta. Blinien täytteeksi sopivat erinomaisesti espanjalaisen keittiön aarteet; ilmakuivattu kinkku, aurinkokuivatut tomaatit, maistuvat kaprikset sekä hieno pähkinämajoneesi.

Ylelliset blinit (6 hlölle)

Vaihe 1:

  • 25 g hiivaa
  • 5 dl haaleaa maitoa
  • 2 dl kermaviiliä
  • 4 dl tattarijauhoja
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl suolaa

Vaihe 2:

  • 3 kpl munankeltuaista
  • 3 kpl munanvalkuaista
  • 1/2 plo lagerolutta

kirkastettua voita paistamiseen

Lämmitä maito ja kermaviili kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva seokseen kulhossa. Sekoita joukkoon jauhot, mausta suolalla ja peitä kulho. Ota käyttöön tarpeeksi suuri kulho, jotta taikina ei kuohu reunojen yli. Taikina paisuu kaksinkertaiseksi. Jätä kulho huoneenlämpöön vähintään neljäksi tunniksi, mieluiten yön yli.

Vaahdota valkuaiset. Lisää taikinaan keltuaiset, olut ja viimeiseksi valkuaisvaahto varovasti.

Kuumenna blinipannu ja lisää pannulle kirkastettua voita. Annostele pannulle taikinaa noin puolensentin paksuisesti. Paista, kunnes blini hyytyy hieman. Käännä blini ja paista rapeaksi.

Täytteet:

  • 250 g Jamón Ibérico de bellota (ilmakuivattua kinkkua)
  • 100 g isoja kapriksia
  • 100 g aurinkokuivattuja tomaatteja
  • 3 kpl banaanisalottisipuleita
  • pähkinämajoneesia

Pähkinämajoneesi

  • 1 dl saksanpähkinöitä
  • 2 kpl kananmunia
  • 1 dl saksanpähkinäöljyä
  • 3-4 dl oliiviöljyä
  • ½ kpl lime
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl valkopippuria
  • 1 tl sinappia

Majoneesia valmistettaessa on tärkeää, että kaikki aineet ovat huoneenlämpöisiä. Erottele kananmunan keltuaiset ja laita ne tehosekoittimeen. Lisää sekoittimeen ½ limen mehu, ½ tl valkopippuria, 1 tl suolaa sekä 1 tl sinappia. Sekoita ainekset nopeasti. Lisää tehosekoittimeen sen käydessä öljyt ohuena nauhana. Majoneesin tulee olla koostumukseltaan paksuhkoa. Lisää valmiiseen majoneesiin rouhitut saksanpähkinät ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan.

Espanjalaisia gourmet-tuotteita tuo maahan Alambique, jonka valikoimista löytyvät mm. ilmakuivatut kinkut ja oliiviöljyt. Tuotteet ovat saaneet maailmalla lukuisia palkintoja.

Viinilasillinen

Dopff Riesling Réserve, Ranska. Alkon nro 007561. Hinta 13,80€.
Kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, hennon aprikoosinen, mineraalinen, hennon petrolinen.

Gentil Hugel, Ranska. Alkon nro 007483. Hinta 12,48€.
Kuiva, hapokas, miellyttävän yrttinen, sitruksinen, kevyen mausteinen.

Kuvat ja tekstit: Mikko Niemi / Aromipaja

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: