Herkullinen äyriäiskeitto

25.1.2013

Herkullinen äyriäiskeitto
32 arviota - 4.7

Aromaattinen  äyriäiskeitto syntyy värikkäistä kasviksista ja maistuvista äyriäisistä. Suomalaisille tutut vihannekset ja juurekset saavat makua itämaisista mausteista. Kasviksia pitää muistaa kypsyttää tarpeeksi vähän aikaa, jotta niiden rakenne ja värikkyys säilyvät.

Värikäs äyriäisketto (4-6 henkilölle)

  • 400 g äyriäisiä mieltymyksesi mukaan (katkarapuja, simpukoita, mustekalaa…)
  • ½ kpl tuore fenkoli
  • 3 kpl keskikokoista porkkanaa
  • 1 kpl paprika
  • ½ kpl sitruunaruohoa
  • 3 cm tuoretta inkivääriä
  • 1 rk tuoretta korianteria
  • 1 kpl tuore mieto chilipaprika
  • 2 kpl valkosipulin kynsiä
  • 30 g mustia torvisieniä tai suppilovahveroita kuivattuna
  • 1 rs kirsikkatomaatteja
  • ½ l kalalientä (esim. Puljonki)
  • 3 dl valkoviiniä
  • 4 dl kookosmaitoa
  • oliiviöljyä
  • suolaa
  • tummaa sokeria

Paloittele fenkoli, paprika, chili ja porkkanat ohuen ohuiksi noin senttimetrin pituisiksi viipaleiksi. Kuori inkivääri ja valkosipulit sekä siivuta ne ohuiksi siivuiksi. Leikkaa puolikas sitruunaruoho ohuiksi siivuiksi. Puolita tomaatit ja murenna kuivatut sienet hieman pienemmiksi. Hienonna korianteriruukku.

Laita kattilaan sitruunaruoho, inkiväärit, valkosipulit ja chili. Lisää tilkka öljyä ja kuullota aineksia muutama minuutti. Lisää kattilaan kalaliemi, valkoviini, 1 rkl tummaa sokeria ja 2 tl suolaa. Anna kiehua miedosti poreillen noin 15 minuuttia. Sekoita joukkoon kookosmaito ja porkkanat ja anna poreilla 5 minuuttia. Porkkanoiden tulee olla rapsakoita ja niitä ei tule keittää liian kauan.

Muutamaa minuuttia ennen tarjoilua keittoon lisätään äyriäiset, paprikat, tomaatit, sienet sekä korianteri. Jätä hieman korianteria annosten koristeluun. Kun keitos kiehuu uudestaan on keitto valmista tarjottavaksi.

Viinilasillinen

Keiton kanssa tarjoiltavaksi sopii erityisen hyvin hedelmällinen ja hapokas valkoviini. Kokeile Gewürztraminer, Riesling tai Sauvignon Blanc -rypäleestä valmistettua valkoviiniä.

Torres Santa Digna Gewürztraminer Reserve, Chile, Central Valley 2010. Alko nro 545137, Hinta 9,99 €.
Kuiva, erittäin hapokas, sitruksinen, mineraalinen, hennon petrolinen

Cono Sur Visión Single Vineyard Riesling, Chile, Bío Bío 2010, Alkon nro 578227, Hinta 12,98 €.
Kuiva, erittäin hapokas, sitruksinen, viheromenainen, hennon kukkainen, mineraalinen

Gewurztraminer ’Hugel’ 2010. Ranska, Alsace. Alkon nro 526087. Hinta 17,99.
Kuiva, hapakahko, kukkaisen sitruksinen, vivahteikas

Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Melissa kesäkuu 13, 2012 09:08

Hyvä idea laittaa torvisieniä äyriäiskeittoon. Täydentävät varmasti todella hyvin keittoa. Ei mikään tavallinen keitto vaan makunautinto. Tykkään!

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: